Skip to main content

Ανταρκτική: «Aσυνήθιστη αλλά όχι πρωτοφανής» η άνοδος θερμοκρασίας

Στην Ανταρκτική Χερσόνησο το θερμόμετρο ανεβαίνει ταχύτερα από ό,τι σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Τον τελευταίο μισό αιώνα, η θερμοκρασία του αέρα έχει αυξηθεί κατά περίπου 2 βαθμούς Κελσίου, γεγονός ασυνήθιστο, αλλά όχι πρωτοφανές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης.

Νέα δεδομένα από πυρήνα πάγου μήκους 364 μέτρων, από το παγοκάλυμμα της νήσου Τζέιμς Ρος στη βόρεια Ανταρκτική Χερσόνησο, αποκαλύπτουν ότι πολλές φορές τα τελευταία 10.000 χρόνια, οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες ακόμη και σε σχέση με σήμερα. Τη διαπίστωση έκαναν επιστήμονες της Βρετανικής Ερευνητικής Ομάδας της Ανταρκτικής (BAS) και Γάλλοι συνάδελφοί τους, οι οποίοι βρέθηκαν στην περιοχή με ελικόπτερα και πλοίο του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Παρότι οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ουσιαστικά ότι η υπερθέρμανση της Ανταρκτικής αποτελεί μέρος ενός παλαιού μοτίβου, προειδοποιούν ότι αυτήν την περίοδο η άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί να λιώσει περιοχές με σταθερή ποσότητα πάγου. Τα τελευταία χρόνια έχουν καταρρεύσει αρκετές παγοκρηπίδες, με αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 25.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα πάγου, έκταση μεγαλύτερη από την Πελοπόννησο.

«Αυτό που παρατηρούμε συνάδει με την ανθρωπογενή υπερθέρμανση, επιπλέον της φυσικής υπερθέρμανσης», εξηγεί στο Reuters ο βασικός συντάκτης της έκθεσης Ρόμπερτ Μαλβέινι από την BAS, τονίζοντας ωστόσο ότι η συγκεκριμένη μελέτη αφορά μόνο ένα μικρό τμήμα της Ανταρκτικής.

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, οι θερμοκρασίες στην Ανταρκτική Χερσόνησο φαίνεται πως άρχισαν να ανεβαίνουν φυσιολογικά πριν από περίπου 600 χρόνια, πολύ πριν μπορεί κανείς να μιλήσει για υπερθέρμανση εξαιτίας π.χ. των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Στη μεταβιομηχανική εποχή, το πρόβλημα απλώς επιτάθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα το θερμόμετρο να ανεβαίνει κατά 2,6 βαθμούς Κελσίου ανά αιώνα – αύξηση την οποία οι ίδιοι επιστήμονες χαρακτηρίζουν «ασυνήθιστη».

«Μέχρι πρόσφατα, όταν άρχισε αυτή η ασυνήθιστη υπερθέρμανση, οι παγοκρηπίδες της Ανταρκτικής Χερσονήσου ετοιμάζονταν ήδη για τη δραματική τους διάλυση, την οποία παρατηρούμε από τη δεκαετία του 1990 και μετά», γράφουν μεταξύ άλλων στην έκθεσή τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature. Υπολογίζουν με βάση τα δεδομένα για την υπερθέρμανση των τελευταίων δεκαετιών, ότι οι θερμοκρασίες στη χερσόνησο πλησιάζουν αυτές που επικράτησαν μετά από την τελευταία Εποχή των Πάγων. «Προσεγγίζουμε τις θερμοκρασίες που επικράτησαν πριν από 12.000 χρόνια», λέει ο Μαλβέινι, προειδοποιώντας για σοβαρές συνέπειες, σε πρώτη φάση για τις παγοκρηπίδες της Ανταρκτικής.