Skip to main content

Αργεντινή: Σχεδιάζουν κυνήγι γλάρων για να σώσουν τις φάλαινες

Στα καθήκοντα των αστυνομικών, στην πόλη Πουέρτο Μαδρίν, αναμένεται σύντομα να προστεθεί και το κυνήγι γλάρων. Ο λόγος είναι ότι τα πτηνά έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους εναντίον απειλούμενων φαλαινών, ανοιχτά των ακτών της Αργεντινής, και οι αρχές πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό θα ελέγξουν τον πληθυσμό τους και θα περιορίσουν το πρόβλημα. Εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων διαφωνούν.

Όλα άρχισαν πριν από περίπου δέκα χρόνια, σε μια από τις γνωστότερες περιοχές αναπαραγωγής των φαλαινών του είδους Eubalaena australis, ανοιχτά της Παταγονίας. Οι ντόπιοι διαπίστωσαν ότι κάθε φορά που τα θηλαστικά έβγαιναν στην επιφάνεια, δέχονταν επίθεση από γλάρους που τους δημιουργούσαν πληγές, σκοτώνοντάς τα αργά και βασανιστικά.

Οι αρχές φοβήθηκαν ότι, εκτός από τις περιβαλλοντικές συνέπειες, οι επιθετικοί γλάροι θα έπλητταν και τον τουρισμό σε μια περιοχή, όπου πολλοί συρρέουν μόνο και μόνο για να παρατηρήσουν τις φάλαινες. Διαπιστώθηκαν επίσης αλλαγές στη συμπεριφορά των ίδιων των φαλαινών, οι οποίες αντί να ξεπροβάλλουν με το συνήθη, θεαματικό τρόπο από τη θάλασσα, πλέον αναδύονται ελάχιστα, μόνο για να αναπνεύσουν και να καταδυθούν και πάλι.

«Πραγματικά ανησυχούμε πολύ γιατί [οι γλάροι] προκαλούν όλο και περισσότερα τραύματα στις φάλαινες και κυρίως στα μικρά τους που γεννιούνται σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή», δήλωσε στο Associated Press ο Μαρτσέλο Μπερτελότι από το Εθνικό Κέντρο Παταγονίας, μια κυβερνητική οργάνωση για την προστασία της Φύσης. «Το πρόβλημα δεν είναι ότι απλώς επιτίθενται εναντίον των φαλαινών, αλλά ότι τρέφονται από αυτές, κάτι που τους έχει γίνει συνήθεια».

Tο σχέδιο των αρχών είναι αστυνομικοί πάνω σε μηχανοκίνητα σκάφη να βάλλουν εναντίον γλάρων, τη στιγμή που θα επιχειρούν να εξαπολύσουν επίθεση. Η αστυνομία δεν έχει διευκρινίσει τι είδους όπλα θα χρησιμοποιηθούν, όμως σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι γλάροι θα πυροβολούνται με λαστιχένιες σφαίρες.

Ανεξάρτητες περιβαλλοντικές οργανώσεις πιστεύουν ότι η προσέγγιση των αρχών δεν είναι σωστή. Λένε ότι για το πρόβλημα ευθύνονται στην πραγματικότητα οι ίδιοι οι άνθρωποι που ρυπαίνουν τη θάλασσα, με αποτέλεσμα οι γλάροι να πολλαπλασιάζονται. Η λύση που προτείνουν για τον έλεγχο του πληθυσμού τους είναι οι αρχές να τους στερήσουν την τροφή καλύπτοντας τους λόφους σκουπιδιών στις ακτές και λαμβάνοντας ουσιαστικά μέτρα για την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων.