Skip to main content

Ιαπωνία: Σε οικονομικό αδιέξοδο η βιομηχανία της φαλαινοθηρίας

Με επιδοτήσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, προερχόμενες από την τσέπη των φορολογουμένων προσπαθεί η Ιαπωνία να κρατήσει ζωντανό το πρόγραμμα φαλαινοθηρίας της, όπως καταδεικνύουν κυβερνητικά στοιχεία που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων (International Fund for Animal Welfare – Ifaw).

Ο «πόλεμος των φαλαινών» κλιμακώνεται αυτές τις μέρες, καθώς ο ιαπωνικός στόλος εισέρχεται στα ύδατα της Ανταρκτικής, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος με τέσσερα πλοία και τους αποφασισμένους «πράσινους τρομοκράτες» της οργάνωσης Sea Shepherd. Σύμφωνα με τον αρχηγό του «Ποιμένα των Θαλασσών» Πολ Ουότσον, «είναι ο πρώτος Ιανουάριος στα χρονικά που δεν έχει σκοτωθεί ούτε μία φάλαινα».

Εκτός από τις επιθετικές μεθόδους των ακτιβιστών και το διεθνές μορατόριουμ που παρακάμπτει από το 1986, η ιαπωνική βιομηχανία της φαλαινοθηρίας βρίσκεται αντιμέτωπη και με έναν εσωτερικό εχθρό, το μεγαλύτερο απ’ όλους: την όλο και χαμηλότερη ζήτηση. Ενδεικτικά, το 2011, το 75% του κρέατος των φαλαινών που πιάστηκαν δεν πωλήθηκε.

Στην έκθεσή του, το Ifaw υποστηρίζει ότι η φαλαινοθηρία στην Ιαπωνία «έχει σχεδόν πεθάνει» και ο μόνος λόγος που συντηρείται είναι οι τεράστιες επιδοτήσεις. Μόνο πέρυσι, στις επιδοτήσεις αυτές περιλαμβάνονταν 18 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο για την ανοικοδόμηση των περιοχών, οι οποίες επλήγησαν από το τσουνάμι του 2011. Οι ετήσιες επιδοτήσεις, μόνο μέσω του Ινστιτούτου Έρευνας Κητωδών, φθάνουν κατά μέσο όρο τα 6,17 εκ. ευρώ, ενώ από το 1987 έως σήμερα η κυβέρνηση έχει δαπανήσει τουλάχιστον 238 εκ. για τους φαλαινοθήρες.

«Η φαλαινοθηρία είναι μια μη κερδοφόρα επιχείρηση, που επιβιώνει μόνο με μεγάλες επιδοτήσεις για να τροφοδοτεί μια αγορά που μειώνεται και γερνά διαρκώς», επισημαίνει η οργάνωση στην έκθεσή της. Καλεί την κυβέρνηση της Ιαπωνίας να επενδύσει τα ποσά αυτά στην παρατήρηση φαλαινών, μια δημοφιλή πρακτική που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες τουρίστες στη χώρα.

Ακόμη και υποστηρικτές του προγράμματος φαλαινοθηρίας τάσσονται κατά της χρηματοδότησής του με πόρους που προορίζονται για άλλους σκοπούς. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Μασαγιούκι Κομάτσου, πρώην εκπροσώπου της Ιαπωνίας στη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας. «Δεν είναι πλέον βιώσιμο», παραδέχθηκε μιλώντας στο αυστραλιανό ABC. «Για πόσο καιρό θα παίρνουν τόσο μεγάλα ποσά από την κυβέρνηση;»