Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών έδωσε το «πράσινο φως» στη Royal Dutch Shell για την έναρξη προπαρασκευαστικών γεωτρήσεων στη Θάλασσα Τσούκτσι, ανοιχτά της Αλάσκα. Η άδεια δεν αφορά την άντληση πετρελαίου, αλλά γεωτρήσεις σε βάθος 427 μέτρων – πάνω από τις «πετρελαϊκές ζώνες»- προκειμένου να δημιουργηθούν θύλακες που θα μελλοντικά προστατεύουν τη βαλβίδα ασφαλείας του κοιτάσματος.
Βάσει των όρων της άδειας που έχει εξασφαλίσει ο ολλανδο – βρετανικός όμιλος, οι γεωτρήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 24 Σεπτεμβρίου, λίγες εβδομάδες προτού η περιοχή καλυφθεί και πάλι με πάγο. Καθώς οι εργασίες υπολογίζεται να διαρκέσουν περίπου τρεις εβδομάδες, η Shell έχει ζητήσει παράταση, την οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη λάβει, συνεπώς θεωρείται δύσκολο η γεώτρηση να ολοκληρωθεί φέτος, όπως παραδέχεται και η ίδια.
«Επιτρέπουμε περιορισμένης κλίμακας προπαρασκευαστικές δραστηριότητες που γνωρίζουμε ότι μπορούν να διεξαχθούν με ασφαλή τρόπο», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικών Κεν Σάλαζαρ μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Οι δραστηριότητες αυτές αποτελούν απαραίτητα βήματα στον τομέα της ασφάλειας, που θα επιτρέψουν την εγκατάσταση και την προστασία της βαλβίδας ασφαλείας».
Το βασικό εμπόδιο στα σχέδια της εταιρίας για γεωτρήσεις με σκοπό την άντληση πετρελαίου παραμένει η άρνηση της αμερικανικής ακτοφυλακής να της χορηγήσει άδεια να χρησιμοποιήσει φορτηγίδα για την αντιμετώπιση πετρελαιοκηλίδων, η οποία βρίσκεται σε λιμάνι της Ουάσιγκτον. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει πολλές φορές ότι τα μέσα για τον καθαρισμό μιας τέτοιας πετρελαιοκηλίδας στον Αρκτικό Ωκεανό είναι πρακτικά ανύπαρκτα.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις καταδίκασαν την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών με τη Μάργκαρετ Ουίλιαμς του WWF να τονίζει και εκείνη ότι δεν υφίσταται η τεχνολογία που θα επέτρεπε τον περιορισμό μιας πετρελαιοκηλίδας στη «μέση του πουθενά». «Πρόκειται για μία από τις πιο παραγωγικές θαλάσσιες περιοχές στον κόσμο, η οποία υποστηρίζει εκατοντάδες είδη και χιλιάδες ανθρώπους που εξαρτώνται από όσα τους προσφέρει η θάλασσα», δήλωσε στον Guardian. «Με το να πραγματοποιήσει κανείς γεωτρήσεις στον Αρκτικό Ωκεανό θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του.»
Προβληματισμός στην Gazprom
Την ίδια ώρα, «στον αέρα» φαίνεται πως βρίσκεται η εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου Στόκμαν στη Θάλασσα Μπάρεντς της Αρκτικής από τη ρωσική Gazprom. Ο ρωσικός όμιλος, που έχει συναντήσει μια σειρά από εμπόδια τα τελευταία χρόνια, φέρεται να αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του πρότζεκτ, με στελέχη της να το θεωρούν «αντιοικονομικό», σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
«Όλες οι πλευρές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η χρηματοδότηση είναι πολύ υψηλή για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε υλοποίηση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης της Gazprom Βσέβολοντ Τσερεπάνοφ προθέτοντας ότι η λήψη της τελικής απόφασης αναβάλλεται για το 2014. Όπως ξεκαθάρισε πάντως εκπρόσωπος του ομίλου, η Gazprom δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για εκμετάλλευση του κοιτάσματος.