Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, σκοπεύει να καλύπτει το εν τρίτο των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές έως το 2032. Για να το πετύχει, σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 109 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα φιλόδοξα σχέδια του βασιλείου ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της νέας Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, την οποία κατάρτισαν οι υπεύθυνοι της Πόλης Ατομικής και Ανανεώσιμης Ενέργειας του Βασιλιά Αμπντουλά. Σύμφωνα με τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, εκτός από την ηλιακή ενέργεια, η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να επενδύσει στα πυρηνικά, τη γεωθερμία και σε αιολικά πάρκα για να πιάσει το στόχο των 54GW μέσω ανανεώσιμων – ή τουλάχιστον καθαρότερων – πηγών μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.
Οι Σαουδάραβες έθεσαν πρόσφατα σε εφαρμογή πρόγραμμα για την αξιολόγηση των δυνατοτήτων τους στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, σε μια προσπάθεια να αποδεσμεύσουν περισσότερο αργό πετρέλαιο για εξαγωγή. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, η Πόλη του Βασιλιά Αμπντουλά θα εγκαταστήσει σε ολόκληρη τη χώρα περίπου 70 σταθμούς μέτρησης των δυνατοτήτων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ήλιο, άνεμο, λύματα κ.λπ.
Ήδη έχουν τοποθετηθεί 10 τέτοιοι σταθμοί, ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν στο τέλος του έτους σε έναν κατάλογο, ο οποίος προορίζεται για υποψήφιους επενδυτές, καθώς και για ερευνητές, οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν πού θα ανεγερθούν οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η ισχύς της Σαουδικής Αραβίας από ηλιακά συστήματα δεν ξεπερνά τα 3MW.