Skip to main content

Ολλανδία: Ουραγός στη βιωσιμότητα παρά τα μεγάλα έργα ΑΠΕ

Η Ολλανδία έχει κερδίσει θετικά σχόλια για έργα ανανεώσιμης ενέργειας όπως πάρκα και τρένα που τροφοδοτούνται από αιολική ενέργεια, αλλά παραμένει μόλις 26η στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μίγμα.

Το 2014, μόλις το 5,5% της ενέργειας της Ολλανδίας προήλθε από ανανεώσιμες πηγές, με μόνο τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο να έχουν χειρότερες επιδόσεις στην ΕΕ, με 4,7% και 4,5%, αντίστοιχα. Από το 2014 ως το 2016 το ποσοστό ανέβηκε μόλις κατά 0,4% στην Ολλανδία, αν και έχουν προγραμματιστεί μεγάλα έργα ανανεώσιμης ενέργειας.

Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ενέργειας για το 2015, η Ολλανδία είναι το μόνο κράτος μέλος της Ε.Ε. που δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διασφαλίζει ότι το ποσοστό των ΑΠΕ στην ένωση θα φτάσει το 20% έως το 2020 και το 27% μέχρι το 2030.

Οι στόχοι είναι διαφορετικοί για κάθε κράτος μέλος, ανάλογα με το τι μπορεί να επιτευχθεί ρεαλιστικά, και για αυτό 20 από τις 28 χώρες τους έχουν ξεπεράσει, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Ολλανδίας ήταν κατά 50% υψηλότερες από τον κοινοτικό μέσο όρο το 2013.

Το χαμηλό υψόμετρο και η μορφολογία του εδάφους της Ολλανδίας δεν ευνοούν την υδροηλεκτρική ενέργεια, ενώ η υψηλή πυκνότητα πληθυσμού δεν ευνοεί την εύρεση νέων τοποθεσιών για έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Αντίθετα, η χώρα διαθέτει ικανά αποθέματα φυσικού αερίου. Ωστόσο, ευθύνη φέρουν και οι συντηρητικές ενεργειακές πολιτικές των ολλανδικών κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.

Παρά τις μέτριες ενεργειακές επιδόσεις, η εικόνα που βγάζει η χώρα προς τα έξω είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον από ό,τι στην πραγματικότητα. Αυτό οφείλεται στη φήμη της χώρας που έχει διαμορφωθεί από τα εκατομμύρια ποδήλατα, τα αποτελεσματικά τρένα, τους ανεμόμυλους και το προοδευτικό επιχειρηματικό κλίμα.