Η ενυδρίδα – ή βίδρα- της θάλασσας ενδέχεται να είναι ένας αφανής ήρωας στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής, καθώς με τον τρόπο της ενισχύει την ικανότητα των ωκεανών να αιχμαλωτίζουν διοξείδιο του άνθρακα, αποκαλύπτει αμερικανική μελέτη. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ, τα θηλαστικά αυτά τρέφονται κυρίως με αχινούς με αποτέλεσμα να κρατούν υπό έλεγχο τον πληθυσμό τους, επιτρέποντας στα φαιοφύκη – σημαντικό «απορροφητήρα» άνθρακα- να αναπτύσσονται αντί να γίνονται βορά των αχινών.
Τα φαιοφύκη, τα οποία αναπτύσσονται γρήγορα σχηματίζοντας υποθαλάσσια «δάση», θεωρούνται ιδιαίτερα αποδοτικά στην απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μέσω της φωτοσύνθεσης. Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών γύρω από βίδρες του είδους Enhydra lutris και φαιοφύκη, ανοιχτά του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Συνέκριναν την πυκνότητα των φυκιών όταν στην περιοχή υπάρχουν βίδρες και την πυκνότητά τους όταν αυτές απουσιάζουν, για να διαπιστώσουν ότι πράγματι, η παρουσία των θηλαστικών συνδέεται με τον έλεγχο του πληθυσμού των αχινών και, συνεπώς, τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της βλάστησης.
«Οι θαλάσσιες βίδρες έχουν μία θετική, έμμεση, επίδραση στη βιομάζα φαιοφυκών καθώς κυνηγούν τους αχινούς, οι οποίοι τρώνε τα φαιοφύκη», εξηγούν οι επιστήμονες γράφοντας στην επιθεώρηση Frontiers in Ecology and the Environment. Επικαλούμενοι τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους δηλώνουν πεπεισμένοι ότι οι βίδρες «αναμφίβολα έχουν μεγάλη επίδραση» στον κύκλο αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα στους ωκεανούς.
Εκτιμούν επίσης ότι η σωστή διαχείριση πληθυσμών ζώων μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα και άλλων οικοσυστημάτων να απορροφούν CO2. «Αυτή τη στιγμή, όλα τα μοντέλα κλιματικής αλλαγής και οι προταθείσες μέθοδοι απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα αγνοούν τα ζώα», επισημαίνει ο Κρις Ουίλμερς, καθηγητής περιβαλλοντικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ και ένας εκ των συντακτών της έκθεσης. «Τα ζώα σε ολόκληρο τον κόσμο όμως, τα οποία λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους σε σχέση με τον κύκλο άνθρακα, μπορούν στην πραγματικότητα να ασκήσουν μεγάλη επιρροή».
Οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη να γίνουν περισσότερες μελέτες ώστε να διαπιστωθεί τι είδους επιρροπή μπορούν να ασκήσουν τα διάφορα ζώα στον τρόπο, με τον οποίο τα οικοσυστήματα απορροφούν άνθρακαν. Τότε, όπως λέει ο Ουίλμερς, «ίσως υπάρξουν ευκαιρίες να προστατευθούν αποτελεσματικότερα κάποια είδη ζώων αλλά και να ενισχυθεί η απορρόφηση άνθρακα».