Εδώ και λίγες ημέρες, τμήμα του μεγαλύτερου σε μήκος ποταμού της Κίνας έχει αποκτήσει ένα περίεργο κόκκινο – πορτοκαλί χρώμα. Οι κάτοικοι των παραποτάμιων περιοχών εύλογα ανησυχούν, όμως κανείς δεν τους έχει δώσει μία υπεύθυνη απάντηση για τα αίτια του φαινομένου. Σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους, μια πιθανή εξήγηση ενδέχεται να είναι η «λάσπη, η οποία ήρθε στην επιφάνεια λόγω των πρόσφατων πλημμυρών». Επιστήμονες ωστόσο διατυπώνουν αμφιβολίες, «δείχνοντας» τη ρύπανση ως πιθανότερο ένοχο.
Η αλλαγή στο χρώμα των υδάτων κατεγράφη στο τμήμα του ποταμού που διατρέχει τη βιομηχανική πόλη Τσονγκίνγκ, στη νοτιοδυτική Κίνα, αν και υπάρχουν αναφορές και για άλλες περιοχές. Ψαράδες και άλλοι ντόπιοι που εξαρτώνται από το ποτάμι για να βγάζουν τα προς το ζην συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους.
Μιλώντας στο LiveScience, η Έμιλι Στάνλεϊ από το Κέντρο Λιμνολογίας του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν εκτίμησε πως το φαινόμενο δύσκολα θα μπορούσε να οφείλεται σε μικροοργανισμούς ή σε φύκια. «Όταν το νερό γίνεται κόκκινο, η πρώτη σκέψη πολλών είναι η κόκκινη παλίρροια», λέει η Στάνλεϊ. «Τα φύκια που προκαλούν την κόκκινη πλημμύρα ωστόσο είναι θαλάσσια ομάδα και όχι ομάδα του γλυκού νερού, οπότε είναι πολύ, πολύ δύσκολο να πρόκειται για φαινόμενο που συνδέεται με την κόκκινη παλίρροια.»
Σύμφωνα με το Χανς Περλ, ειδικό θαλάσσιων και περιβαλλοντικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, μια πιθανή αιτία του χρωματισμού είναι τα αιωρούμενα ιζήματα έπειτα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις αυτού του καλοκαιριού, κάτι που όπως λέει, συμβαίνει αρκετά συχνά σε μεγάλα ποτάμια συστήματα, όπως ο Γιανγκτζέ.
Επικαλούμενη χημική ανάλυση της ποιότητας των υδάτων, η υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας του Τσονγκίνγκ αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι στον ποταμό βρέθηκαν πολύ μεγάλες ποσότητες λάσπης, οι οποίες φαίνεται πως κατέληξαν στο Γιανγκτζέ μετά από τις πρόσφατες πλημμύρες στην επαρχία Σιτσουάν. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το νερό δεν περιέχει επικίνδυνες ή δηλητηριώδεις ουσίες.
Η Στάνλεϊ δεν είναι τόσο σίγουρη. «Μοιάζει με φαινόμενο ρύπανσης», επισημαίνει. «Σώματα νερού γίνονται συνήθως κόκκινα τόσο σύντομα επειδή κάποιοι έχουν ρίξει βαφές». Πρόσφατο παράδειγμα: ο ποταμός Τζιάν, επίσης στην Κίνα, που βάφτηκε κόκκινος τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι έρευνες των αρχών είχαν τότε «δείξει» εργοστάσιο χημικών που παρήγε παράνομα κόκκινη μπογιά, η οποία προοριζόταν για περιτυλίγματα πυροτεχνημάτων.