Skip to main content

Η ανθρώπινη δραστηριότητα διπλασίασε τη θερμότητα των ωκεανών σε μόλις δύο δεκαετίες

Η ανθρώπινη δραστηριότητα τα τελευταία είκοσι χρόνια αύξησε τις θερμοκρασίες των ωκεανών στα διπλάσια επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα 150 χρόνια, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές του Πανεπιστημίου Πενν Στέιτ.

«Από τη δεκαετία του 1990, το συνολικό ποσό μεταβολής θερμικού περιεχομένου των ωκεανών είναι διπλάσιο από αυτό που είχε σημειωθεί τα τελευταία 150 χρόνια και μέχρι εκείνο το σημείο», δήλωσε ο καθηγητής Μετεωρολογίας Κρις Φόρεστ, επικεφαλής της μελέτης.

Συγκεκριμένα στα 18 χρόνια από το 1997 μέχρι το 2015, οι ωκεανοί απορρόφησαν την ίδια ποσότητα ενέργειας, με αυτή που απορρόφησαν μεταξύ 1865 και 1997, αναφέρει η μελέτη.

Το 90% του συνόλου της τεχνητής θερμικής ενέργειας καταλήγει στους ωκεανούς του πλανήτη. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ιστορικά δεδομένα μέχρι και από βρετανικά ερευνητικά πλοία της δεκαετίας του 1870. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας στους ωκεανούς και εξελιγμένα υπολογιστικά μοντέλα για να υπολογίσει τις αλλαγές.

Ενώ η πλειοψηφία της θερμότητας που καταλήγει στους ωκεανούς παγιδεύεται στα πρώτα 700 μέτρα, αυτό έχει ξεκινήσει να αλλάζει, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Αυτό που οι ερευνητές βρίσκουν ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ο ρυθμός με τον οποίο η αύξηση της θερμοκρασίας επιταχύνεται, ο οποίος με τη σειρά του επιταχύνει το ρυθμό με τον οποίο η ενέργεια συσσωρεύεται συνολικά στο κλιματικό σύστημα του πλανήτη.

Κάθε μικρή αύξηση της θερμοκρασίας μειώνει την ποσότητα της θερμότητας που μπορούν να απορροφήσουν οι ωκεανοί, γεγονός που σημαίνει ότι όλο και περισσότερη θερμότητα παραμένει στην ατμόσφαιρα και στο έδαφος, εξηγούν οι ερευνητές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αλλαγές τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά.

«Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν τις δυνητικά σοβαρές συνέπειες για τη ζωή στους ωκεανούς, καθώς και για άλλα φαινόμενα όπως η ένταση των καταιγίδων. Κυρίως όμως αποτελούν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα θερμαίνει δραματικά τον πλανήτη σε ρυθμό που είναι στα πρόθυρα να γίνει ανεξέλεγκτος», καταλήγουν οι ερευνητές.