Μια βρετανική ερευνητική ομάδα φέρνει τους χρήστες κινητών τηλεφώνων αντιμέτωπους με ένα δίλημμα: αν είχατε τη δυνατότητα να φορτίσετε το κινητό σας τηλέφωνο χρησιμοποιώντας τα ούρα σας, θα το κάνατε;
Δημιουργώντας μια νέα μικροβιακή κυψέλη καυσίμου που μετατρέπει οργανική ύλη σε ηλεκτρική ενέργεια, οι ερευνητές από το Εργαστήριο Ρομποτικής του Μπρίστολ κατόρθωσαν να φορτίσουν ένα κινητό τηλέφωνο Samsung σε τέτοιο βαθμό ώστε να στείλουν γραπτά μηνύματα, να σερφάρουν στο Ίντερνετ και να κάνουν ένα σύντομο τηλεφώνημα.
Επόμενος στόχος τους είναι να καταφέρουν να φορτίσουν πλήρως το κινητό τηλέφωνο, συνεχίζοντας με άλλες συσκευές, πρωτίστως όσες βρίσκονται… κοντά στην πηγή. Για παράδειγμα, η κυψέλη θα μπορούσε να εγκατασταθεί στο μπάνιο, τροφοδοτώντας ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες ή ξυριστικές μηχανές.
«Μια κλήση σε κινητό τηλέφωνο καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια, αλλά θα φθάσουμε στο σημείο να μπορούμε να φορτίσουμε μια μπαταρία για μεγαλύτερες περιόδους», είπε ο έλληνας επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Ιωάννης Ιερόπουλος. «Το κόνσεπτ έχει δοκιμαστεί και λειτουργεί, οπότε τώρα εναπόκειται σε εμάς να αναπτύξουμε και να εκλεπτύνουμε τη διαδικασία, ώστε να κατασκευάσουμε μικροβιακές κυψέλες καυσίμου που θα φορτίζουν πλήρως μια μπαταρία».
Οι μικροβιακές κυψέλες καυσίμου ή MFC είναι γεμάτες από βακτήρια αναπτυγμένα έτσι ώστε να διασπούν τα χημικά συστατικά των ούρων στο πλαίσιο της φυσιολογικής τους μεταβολικής διαδικασίας. Καθώς «τρώνε» την οργανική ύλη, τα βακτήρια παράγουν ηλεκτρόνια και δημιουργούν ένα μικρό ηλεκτρικό φορτίο που αποθηκεύεται σε πυκνωτή. Ουσιαστικά ο ηλεκτρισμός αποτελεί υποπροϊόν του φυσικού κύκλου ζωής των μικροβίων, συνεπώς όσο περισσότερο καταναλώνουν τόσο περισσότερο παράγουν.
Ο Ιερόπουλος ελπίζει η κυψέλη, που έχει μέγεθος μπαταρίας αυτοκινήτου, να προσαρμοστεί σε άλλες εφαρμογές. «Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε κάτι που θα μπορεί να μεταφερθεί εύκολα», είπε ο ίδιος.