Skip to main content

Η Ιαπωνία συνεχίζει τη φαλαινοθηρία παρά τις διεθνείς αποφάσεις

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να συνεχίσει το κυνήγι φαλαινών στην Ανταρκτική αργότερα αυτό το έτος, παρά τις αποφάσεις της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (IWC), που υπαγορεύουν πως το Τόκιο δεν έχει αποδείξει ότι τα μεγάλα θηλαστικά πρέπει να θανατώνονται για ερευνητικούς λόγους.

Η επιστημονική επιτροπή της IWC δημοσίευσε έκθεση την προηγούμενη Παρασκευή όπου αναφέρει ότι δεν προκύπτει η αναγκαιότητα της «θανατηφόρου δειγματοληψίας» για τη διαχείριση και διατήρηση του πληθυσμού των φαλαινών. Τον περασμένο Απρίλιο, οι εμπειρογνώμονες της IWC έλαβαν την ίδια απόφαση σχετικά με το αναθεωρημένο σχέδιο φαλαινοθηρίας στην Ανταρκτική που υπέβαλε η Ιαπωνία μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, που έκρινε ότι οι ιαπωνικές αποστολές δε φέρουν επιστημονικό χαρακτήρα.

Η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας απαγόρευσε την εμπορική φαλαινοθηρία το 1986, αλλά η Ιαπωνία συνέχισε να σκοτώνει φάλαινες σε διεθνή και εγχώρια ύδατα χρησιμοποιώντας την εξαίρεση περί ερευνητικών αποστολών.

Οι Ιάπωνες αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι θα υποβάλουν πρόσθετα στοιχεία για να υποστηρίξουν τα επιχειρήματά τους, αλλά και πως εξακολουθούν να σχεδιάζουν αποστολές στην Ανταρκτική αυτό το χειμώνα.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόταση του Τόκιο για την επερχόμενη περίοδο φαλαινοθηρίας, τα ιαπωνικά σκάφη σχεδιάζουν να θανατώσουν 333 φάλαινες κάθε χρόνο μεταξύ 2015 και 2027, περίπου το ένα τρίτο σε σχέση με τις αποστολές των προηγουμένων ετών.

Ωστόσο τα συνολικά αλιεύματα της Ιαπωνίας έχουν εμφανίσει σταθερή μείωση τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω της μείωσης της εγχώριας ζήτησης για το κρέας των φαλαινών. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχουν παίξει και οι δράσεις περιβαλλοντικών ομάδων, κυρίως των ακτιβιστών της αμερικανικής οργάνωσης Sea Shepherd. Η ιαπωνική κυβέρνηση από τη μεριά της συνεχίζει να ξοδεύει μεγάλα χρηματικά ποσά για την ενίσχυση της φαλαινοθηρίας.