Skip to main content

Για κάθε βαθμό Κελσίου η στάθμη της θάλασσας θα ανεβαίνει κατά 2,3 μέτρα

Η στάθμη της θάλασσας θα ανεβαίνει κατά 2,3 μέτρα για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου, μέσα στα επόμενα 2.000 χρόνια, υποστηρίζουν επιστήμονες από πέντε χώρες.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η άνοδος θα οφείλεται κατά το ήμισυ στην απώλεια πάγου στην Ανταρκτική, η οποία αυτή τη στιγμή ευθύνεται για το φαινόμενο σε ποσοστό μικρότερο του 10%.

Η στάθμη των θαλάσσιων υδάτων ανέβηκε κατά 17 εκατοστά μέσα στον περασμένο αιώνα, ενώ οι ρυθμοί ανόδου έχουν αυξηθεί σε πάνω από 3 χιλιοστά το χρόνο, σύμφωνα με τη Διεθνή Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Το εν τρίτο αυτής της ανόδου οφείλεται, αυτή τη στιγμή, στην Ανταρκτική και στη Γροιλανδία.

Γράφοντας στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Κλιματικών Ερευνών του Πότσνταμ αναφέρουν ότι οι βασικότεροι παράγοντες ανόδου της στάθμης των υδάτων σήμερα είναι η θερμική διαστολή του ωκεανού και η τήξη των παγετώνων των ορεινών όγκων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, το λιώσιμο των πάγων σε Ανταρκτική και Γροιλανδία θα συμβάλλουν σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η εκτίμησή μας ευσταθεί λόγω του συνδυασμού φυσικής και δεδομένων που χρησιμοποιήσαμε», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Άντερς Λέβερμαν. «Πιστεύουμε ότι θέσαμε ένα σημείο αναφοράς σχετικά με το πόσο θα ανεβεί η στάθμη της θάλασσας παράλληλα με τη θερμοκρασία.»

Στο χειρότερο δυνατό σενάριο που μελέτησαν με τη βοήθεια υπολογιστικών μοντέλων και ιζημάτων από τον πυθμένα της θάλασσας, μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου θα έχει ως αποτέλεσμα η στάθμη της θάλασσας να ανεβεί κατά περίπου 9 μέτρα σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Στο ίδιο σενάριο, η Ανταρκτική θα ευθύνεται για την άνοδο της στάθμης κατά 4,8 μέτρα μέσα στα επόμενα 2.000 χρόνια, η Γροιλανδία κατά 2,1 μέτρα και ο παράγοντας της θερμικής διαστολής κατά 1,7 μέτρα.