Skip to main content

Eμπόδια στις γεωτρήσεις στον Κόλπο του Μεξικού

Μεγάλες ποσότητες βομβών και χημικών όπλων που έριξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον Κόλπο του Μεξικού μετά από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υπεράκτια εξόρυξη πετρελαίου, σύμφωνα με ωκεανογράφους του Πανεπιστημίου του Τέξας A&M.

Όπως επισημαίνουν οι καθηγητές ωκεανογραφίας Ουίλιαμ Μπράιαντ και Νιλ Σλόουι, εκατομμύρια κιλά βομβών και άλλων πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί παραμένουν στο βυθό του Κόλπου του Μεξικού και στα ανοιχτά τουλάχιστον άλλων 16 αμερικανικών πολιτειών, από το Νιου Τζέρσεϊ μέχρι τη Χαβάη.

Αυτό όμως δεν αποτελεί μυστικό. «Το ξέρουμε εδώ και δεκαετίες στις θαλάσσιες επιστήμες και την ωκεανογραφία», αναφέρει ο Μπράιαντ μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλων χωρών έριχναν πυρομαχικά και χημικά όπλα στους ωκεανούς από το 1946 μέχρι την απαγόρευση της πρακτικής αυτής, το 1970, από την αμερικανική νομοθεσία και μία διεθνή συνθήκη, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ωστόσο πλέον κανείς δεν γνωρίζει πόσο μεγάλες ποσότητες παραμένουν στους ωκεανούς και σε ποιες ακριβώς τοποθεσίες. «Αυτές οι βόμβες αποτελούν απειλή σήμερα και κανείς δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Αν χημικοί παράγοντες διαχέονται στη θάλασσα, αυτό είναι πραγματικό πρόβλημα. Αν κάποιες από αυτές μπορούν ακόμα να εκραγούν, αυτό είναι ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα», σύμφωνα με τον Μπράιαντ.

«Υπάρχει κίνδυνος για το περιβάλλον; Δεν το ξέρουμε, και αυτός είναι από μόνος του λόγος ανησυχίας», εκτίμησε. Το άλλο πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι ότι καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία, οι ενεργειακοί όμιλοι αντλούν υδρογονάνθρακες από όλο και μεγαλύτερα βάθη στους ωκεανούς.

Εξάλλου, η πετρελαϊκή βιομηχανία έχει ήδη βρεθεί αντιμέτωπη με τα υποθαλάσσια απομεινάρια του πολέμου. Πέρυσι, η BP διέκοψε τη λειτουργία σημαντικού αγωγού αργού στη Βόρεια Θάλασσα για πέντε ημέρες, όσο δηλαδή χρειάστηκε για να απομακρύνει μία γερμανική νάρκη μήκους τεσσάρων μέτρων που δεν είχε εκραγεί. Το 2001, η BP και η Shell εντόπισαν το ναυάγιο ενός γερμανικού υποβρυχίου U-166 από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, 72 χλμ. από τις εκβολές του Μισισιπή, στη διάρκεια υποθαλάσσιας έρευνας για αγωγό φυσικού αερίου.