Skip to main content

Το «δωρεάν κάρβουνο» στοιχίζει 5,5 χρόνια ζωής στους Κινέζους

Η προώθηση της καύσης άνθρακα από την κινεζική κυβέρνηση στο βόρειο τμήμα της χώρας είναι πολύ πιο θανατηφόρα απ’ όσο πίστευαν έως σήμερα οι επιστήμονες, καθώς μειώνει το προσδόκιμο ζωής μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων κατά 5,5 χρόνια.

Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα μεγάλης μελέτης, η οποία παρουσιάζεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences. Οι επιστήμονες από την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ είδαν ότι σχεδόν 500 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι ζουν βόρεια του ποταμού Χουάι θα χάσουν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια ζωής εξαιτίας της εκτεταμένης καύσης άνθρακα.

Η μελέτη βασίστηκε σε αναλύσεις επίσημων δεδομένων για την υγεία και την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα μεταξύ 1981 και 2000 σε 90 πόλεις βόρεια και νότια του ποταμού. Τα αποτελέσματα δείχνουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ πολύ υψηλότερα ήταν και τα ποσοστά εμφάνισης καρδιοπάθειας και πνευμονοπάθειας.

Η έκθεση «υπογραμμίζει ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες η αύξηση των εισοδημάτων σήμερα ‘ανταλλάσσεται’ με την προστασία της δημόσιας υγείας και της ποιότητας του περιβάλλοντος», δήλωσε στους New York Times ο Μάικλ Γκρίνστοουν από το MIT, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Υπογραμμίζει επίσης το γεγονός ότι το κόστος της δημόσιας υγείας είναι μεγαλύτερο απ’ όσο πιστεύαμε.»

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην αύξηση ενός τύπου ρύπανσης, των ολικών αιωρούμενων σωματιδίων που βρίσκονται στην αιθάλη και στον καπνό. Τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν αισθητά μεγαλύτερα σε τοποθεσίες, όπου παλαιότερα δεν εφαρμοζόταν η πολιτική της διανομής «δωρεάν κάρβουνου» για θέρμανση.

«Η ανάλυση καταδεικνύει ότι η πολιτική που εφαρμόστηκε βόρεια του ποταμού Χουάι, με στόχο την παροχή θέρμανσης για εσωτερικούς χώρους, είχε καταστροφικές επιπτώσεις για την υγεία», αναφέρουν οι συντάκτες της δημοσίευσης.

Επισημαίνουν ότι τα συμπεράσματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν και άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες να βρουν αποτελεσματικότερους και ασφαλέστερους τρόπους να «παντρέψουν» την ανάπτυξη με την προστασία της δημόσιας υγείας.