Skip to main content

Η θέρμανση του Ατλαντικού φέρνει βροχερά καλοκαίρια στη Β. Ευρώπη

Τα βροχερά καλοκαίρια των τελευταίων ετών στη βόρεια Ευρώπη οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη θέρμανση του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Geoscience.

Το καλοκαίρι που πέρασε ήταν το πλέον βροχερό εδώ και έναν αιώνα για τη βόρεια Ευρώπη, ενώ γενικότερα τα τελευταία χρόνια, οι καλοκαιρινοί μήνες χαρακτηρίζονται από ισχυρές βροχοπτώσεις.

Η επιστημονική ομάδα υπό τον καθηγητή Ρόουαν Σάτον μελέτησε τα μετεωρολογικά στοιχεία 100 και πλέον ετών και διαπίστωσε ότι η θερμοκρασία στο βόρειο Ατλαντικό ακολουθεί κυκλικό μοτίβο, παραμένοντας κάθε φορά πάνω ή κάτω από το μέσο όρο για περιόδους που διαρκούν κάποιες δεκαετίες. Διέκρινε δύο θερμές περιόδους, από το 1931 έως το 1960 και από το 1990 μέχρι σήμερα, καθώς και μία ψυχρή περίοδο, από το 1961 έως το 1990.

Οι θερμές περίοδοι διαπιστώθηκε ότι συνέπιπταν με βροχερά καλοκαίρια στη βόρεια Ευρώπη και θερμότερα και ξηρότερα στη Μεσόγειο, από την Πορτογαλία μέχρι την Τουρκία. Αυτά ήταν και τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι.

Ο ακριβής μηχανισμός που οδηγεί σε αυτά τα φαινόμενα δεν έχει γίνει ακόμα απολύτως κατανοητός, ενώ δεν είναι γνωστή ούτε η ακριβής διάρκεια των κύκλων. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η διάρκειά τους στο παρελθόν κυμαινόταν από 20 έως 50 χρόνια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, θα βρεθούμε και πάλι σε ψυχρή περίοδο, που θα οδηγήσει σε ξηρότερα καλοκαίρια στη βόρεια Ευρώπη, αλλά παραδέχεται ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό.

Ο ίδιος αναφέρει ότι αν και οι αλλαγές αυτές συμβαίνουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει και αυτή επίδραση. «Δεν αποτελεί πλέον ούτε εντελώς φυσικό φαινόμενο ούτε απολύτως μία επίπτωση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής», είπε. «Υπάρχουν πολλές ενδείξεις που καταδεικνύουν ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη χρονική στιγμή και το εύρος που σημειώνονται οι αλλαγές», πρόσθεσε.