Skip to main content

Η «πράσινη λίστα» των περιβαλλοντικών επιτυχιών

Η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) είναι γνωστή κυρίως για την «κόκκινη λίστα» απειλούμενων ειδών που εκδίδει και ανανεώνει εδώ και μισό αιώνα και η οποία χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για τη διατήρηση των ειδών που κινδυνεύουν με αφανισμό.

Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι στο εξής θα παρακολουθεί και θα επιβραβεύει τις επιτυχείς προσπάθειες διατήρησης με δύο νέες «πράσινες λίστες»: μία για τις προστατευόμενες περιοχές που διατηρούνται αποτελεσματικά και μία δεύτερη «πράσινη λίστα» για είδη που… δεν απειλούνται.

«Το νόημα της ύπαρξης μιας “πράσινης λίστας” είναι ότι μπορεί να κάνει ευρέως γνωστά προγράμματα που αποδίδουν», λέει ο διευθυντής του προγράμματος Διεθνών Προστατευόμενων Περιοχών της IUCN Τρέβορ Σάντγουιθ. «Ήδη υπάρχουν στον κόσμο προστατευόμενες περιοχές που η διαχείρισή τους γίνεται με αποτελεσματικό τρόπο, όμως κανείς δεν το αναγνωρίζει».

Στόχος της δεύτερης «πράσινης λίστας» είναι να ρίξει φως σε είδη, τα οποία αφθονούν ως κομμάτι υγιών οικοσυστημάτων, προκειμένου να υπογραμμιστεί ότι η προστασία τους δεν σημαίνει μόνο την αποτροπή του αφανισμού τους. «Η επιτυχής διατήρηση ειδών περιλαμβάνει την προστασία μεγάλων πληθυσμών, οι οποίοι αλληλεπιδρούν πλήρως με όλα τα υπόλοιπα είδη και τις διεργασίες» ενός οικοσυστήματος, εξηγεί ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συνεδρίου για τη Διατήρηση της Φύσης Κριστιάν Σάμπερ.

Η IUCN φιλοδοξεί οι νέες λίστες να αποτελέσουν κίνητρο ιδιαίτερα για χώρες που τα συμφέροντά τους – οικονομικά, εμπορικά κ.ο.κ. – απειλούν τα οικοσυστήματα. Επιπλέον, σύμφωνα με το Σάντγουιθ, θα δείχνουν ότι και οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση, ακόμη κι αν δεν διαθέτουν τα ίδια μέσα με τις αναπτυγμένες. «Πιστεύουμε ότι [οι λίστες] θα λειτουργήσουν ενθαρρυντικά, δείχνοντας πού, γιατί και με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται πρόοδος, γιατί εάν κάποια χώρα τα καταφέρνει καλά, τότε κι άλλες θα ακολουθήσουν το μοντέλο της», εκτιμά.

Ένα από τα παραδείγματα που αναφέρει η οργάνωση είναι το δίκτυο Εθνικών Φυσικών Πάρκων της Κολομβίας, όμως τα επίσημα αποκαλυπτήρια της πρώτης «πράσινης λίστας», με τις προστατευόμενες περιοχές, θα γίνουν το 2014.