Τα σκυλιά δε συμπαθούν ανθρώπους που δε φέρονται καλά στους ιδιοκτήτες τους, και απορρίπτουν φαγητό όταν προσφέρεται από αυτούς, αναφέρουν Ιάπωνες ερευνητές.
Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι τα σκυλιά έχουν την ικανότητα να συνεργάζονται κοινωνικά, ένα χαρακτηριστικό που χαρακτηρίζει ένα σχετικά μικρό αριθμό ειδών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων και κάποιων άλλων πρωτευόντων θηλαστικών.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Κάζουο Φουτζίτα, καθηγητή συγκριτικής νόησης στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, δοκίμασαν τρεις ομάδες 18 σκύλων σε πειράματα όπου οι ιδιοκτήτες τους χρειάζονταν να ανοίξουν ένα κουτί.
Σε όλες τις ομάδες, ο ιδιοκτήτης συνοδευόταν από δύο ανθρώπους τους οποίους ο σκύλος δεν ήξερε. Στην πρώτη ομάδα, ο ιδιοκτήτης ζήτησε βοήθεια από έναν από τους άλλους ανθρώπους, ο οποίος αρνήθηκε εμφατικά να βοηθήσει. Στη δεύτερη ομάδα, ο ιδιοκτήτης ζήτησε και έλαβε βοήθεια από ένα άτομο. Και στις δύο ομάδες, το τρίτο πρόσωπο ήταν ουδέτερο και δε συμμετείχε ούτε βοηθώντας ούτε αρνούμενο να βοηθήσει. Η τρίτη ομάδα είχε το ρόλο ομάδας ελέγχου και εκεί δεν υπήρξε καμία αλληλεπίδραση ατόμων με τον ιδιοκτήτη του σκύλου.
Αφού ο σκύλος παρατηρούσε τη σκηνή, τα δύο άγνωστα άτομα του πρόσφεραν φαγητό. Τα σκυλιά που είδαν τον ιδιοκτήτη τους να απορρίπτεται ήταν πολύ πιο πιθανό να επιλέξουν την τροφή από τον ουδέτερο παρατηρητή, και να αγνοήσουν την προσφορά από το πρόσωπο που είχε αρνηθεί να βοηθήσει.
Τα σκυλιά των οποίων οι ιδιοκτήτες βοηθήθηκαν και τα σκυλιά της τρίτης ομάδας δεν έδειξαν σαφή προτίμηση για την αποδοχή τροφής από τους ξένους.
«Ανακαλύψαμε για πρώτη φορά ότι τα σκυλιά πραγματοποιούν κοινωνικές και συναισθηματικές αξιολογήσεις ατόμων, ανεξάρτητα από το άμεσο συμφέρον τους», δήλωσε ο Φουτζίτα.
«Αυτή η ικανότητα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για την οικοδόμηση μιας εξαιρετικά συνεργατικής κοινωνίας, και αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι σκύλοι μοιράζονται αυτή την ικανότητα με τους ανθρώπους», πρόσθεσε.
Το ίδιο χαρακτηριστικό εμφανίζεται για πρώτη φορά στα παιδιά από την ηλικία των τριών ετών, αναφέρει η έρευνα.