Αντιπρόσωποι κυβερνήσεων συναντώνται σήμερα – Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής – στη Ρώμη, στη σκιά προειδοποίησης των Ηνωμένων Εθνών για νέα επισιτιστική κρίση, το 2013. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1974.
Προ ημερών, ο ΟΗΕ αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των ανθρώπων που υποσιτίζονται ή λιμοκτονούν – σε 870 εκατομμύρια έναντι ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων, τη δεκαετία του 1990 – με τον επικεφαλής του FAO Ζοζέ Γκρατζιάνο ντα Σίλβα να τονίζει ότι ακόμη και αυτός ο αριθμός είναι «πάρα πολύ υψηλός».
Το 2012, σύμφωνα με το FAO, οι τιμές των τροφίμων κινήθηκαν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τιμές των σιτηρών υποχώρησαν εξαιτίας και της ανησυχίας για χαμηλή ζήτηση λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα ωστόσο με το δείκτη του FAO, ο οποίος καταγράφει σε μηνιαία βάση τις αλλαγές στις τιμές βασικών προϊόντων, το κόστος των τροφίμων παρέμεινε σταθερό τον Αύγουστο, ενώ το Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 1,4%. Η αύξηση αφορά κυρίως τα γαλακτοκομικά και το κρέας και λιγότερο τα δημητριακά.
«Μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο αυξανόμενων τιμών στα τρόφιμα και εξαπλούμενης πείνας», σημείωσε μιλώντας στον Observer ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικής για τη Γη Λέστερ Μπράουν. «Η γη γίνεται το πολυτιμότερο εμπόρευμα καθώς ο κόσμος περνά από μια εποχή αφθονίας σε μια εποχή έλλειψης τροφίμων. Η γεωπολιτική των τροφίμων επισκιάζει με ταχείς ρυθμούς τη γεωπολιτική του πετρελαίου».
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες η παρατεταμένη ξηρασία, που επιμένει σε κάποιες πολιτείες, είχε ως αποτέλεσμα τα αποθέματα αραβοσίτου να μειωθούν στο ιστορικά χαμηλό 6,5% της ποσότητας που αναμένεται να καταναλωθεί στη χώρα μέσα στο 2013.
«Δεν παράγουμε όσο καταναλώνουμε», υπογράμμισε ο οικονομολόγος του FAO Αμπντουλρεζά Αμπασιάν προειδοποιώντας ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για απρόσμενα συμβάντα» μέσα στο 2013.