Skip to main content

Ισπανία: H άντληση υπόγειων υδάτων προκάλεσε φονικό σεισμό

Η άντληση τεράστιων ποσοτήτων υπόγειων υδάτων πυροδότησε σεισμό, πέρυσι στη νοτιοανατολική Ισπανία, στον οποίο εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη, τα αποτελέσματά τους ενισχύουν τις θεωρίες ότι κάποιοι σεισμοί είναι ανθρωπογενείς.

Ο σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στην ιστορική πόλη Λόρκα και είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν πολλά κτίρια. Οι ερευνητές από το καναδικό Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα για να μελετήσουν την παραμόρφωση των εδαφών που προκλήθηκε από τη δόνηση.

Βρήκαν αποδείξεις ότι ο σεισμός ήταν άμεση απόρροια της άντλησης από το υπέδαφος υδάτων που διοχετεύονταν σε καλλιέργειες και εργοστάσια. Είδαν ότι από τη δεκαετία του 1960, τα επίπεδα του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή είχαν μειωθεί κατά 250 μέτρα.

Η απώλεια τόσο μεγάλων ποσοτήτων νερού όλα αυτά τα χρόνια ενέτεινε την πίεση στο φλοιό της γης, κατά μήκος ενός μεγάλου ρήγματος, με αποτέλεσμα μια μεσαίου μεγέθους δόνηση με εστιακό βάθος 3 χιλιομέτρων, να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές, αφού έφθασε αμέσως στην επιφάνεια, χωρίς να συναντήσει εμπόδια. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η δόνηση σημειώθηκε σε μια ούτως ή άλλως σεισμογενή περιοχή, συνεπώς είναι πιθανό η άντληση των υδάτων να επέσπευσε κάτι αναπόφευκτο.

Τονίζουν επίσης ότι η μελέτη τους, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο Nature Geoscience, αφορά μόνο το σεισμό στη Λόρκα και πως «δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε έναν κανόνα μελετώντας μια συγκεκριμένη, μεμονωμένη περίπτωση». Όπως συμπληρώνουν ωστόσο, «τα αποτελέσματά μας αφήνουν να εννοηθεί ότι ανθρωπογενείς δραστηριότητες μπορούν να επηρεάσουν το πώς και το πότε εκδηλώνονται σεισμοί».

Δαμάζοντας τους σεισμούς

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η διοχέτευση υγρών στο υπέδαφος στο πλαίσιο της αμφιλεγόμενης πρακτικής εξόρυξης φυσικού αερίου μέσω υδραυλικής διάρρηξης (fracking), συνδέεται με συγκεκριμένες σεισμικές δονήσεις.

Σε άρθρο του που συνοδεύει την έκθεση, ο Ζαν – Φιλίπ Αβουάκ από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια σημειώνει ότι «ακόμη και η έντονη βροχόπτωση» μπορεί να πυροδοτήσει σεισμό. Εάν η επιστήμη μπορεί να καθορίσει πώς κατανέμεται η πίεση από ανθρωπογενείς πηγές συμβάλλοντας στην εκδήλωση σεισμών, τότε «μπορούμε να ονειρευόμαστε ότι μια μέρα θα μπορούμε να δαμάζουμε τα ρήγματα με τη γεωμηχανική», γράφει ο Αβουάκ.

«Προς το παρόν, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις αναταράξεις που προκαλούνται από τον άνθρωπο και συγκεκριμένα αυτές που συνδέονται με προγράμματα απομόνωσης διοξειδίου του άνθρακα και οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν μεγάλες εκτάσεις του φλοιού» της Γης.