Skip to main content

Τα αρχαιότερα, πιο ολοκληρωμένα καβούκια χελωνών

Πολωνοί παλαιοντολόγοι ανακοίνωσαν ότι έχουν στα χέρια τους τα αρχαιότερα και πληρέστερα απολιθώματα καβουκιών χελώνας.

Ελπίζουν ότι τα ηλικίας 215 εκατομμυρίων ετών ευρήματα, που ανακαλύφθηκαν το 2008 μέσα στη λάσπη, κοντά σε μια χωματερή στη νότια Πολωνία, θα δώσουν σημαντικές απαντήσεις για την καταγωγή του αρχαίου ερπετού.

Οι χελώνες φημίζονται για τη μακροζωία τους που σε κάποια είδη φθάνει τα 130 χρόνια. «Πρωταγωνίστριες» στους μύθους της δημιουργίας πολλών πολιτισμών, αποτελούν αρχέγονα σύμβολα σταθερότητας, ασφάλειας και σοφίας. Τέτοια απολιθώματα της ύστερης Τριάσιας περιόδου ωστόσο είναι εξαιρετικά σπάνια: σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν βρεθεί μόνο σε οκτώ τοποθεσίες.

«Ανακαλύψαμε την αρχαιότερη και ταυτόχρονα πληρέστερη συλλογή απολιθωμάτων» χελώνας, υποστήριξε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο παλαιοντολόγος της Ακαδημίας Επιστημών της Πολωνίας Τόμας Σουλέι, συντάκτης της έκθεσης γύρω από τα ευρήματα, η οποία δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών και στην πολωνική έκδοση του National Geographic. «Θα έλεγα ότι ο φύλακας – άγγελός μου με οδήγησε σε αυτήν την τοποθεσία».

Ο Σουλέι επισημαίνει ότι απολιθώματα χελώνας της ίδιας περιόδου έχουν ανακαλυφθεί και στη Γερμανία. Ο ίδιος ωστόσο ανακάλυψε επίσης καβούκια, το λαιμό και την ουρά μιας χελώνας, αλλά και οστά άκρων, τα οποία χαρακτηρίζει μοναδικά. «Ανακαλύψαμε δύο είδη, ανάμεσά τους ένα, το οποίο μας είναι άγνωστο».

Τα απολιθώματα εντοπίστηκαν σε μια τοποθεσία έξω από την Κρακοβία, που οι παλαιοντολόγοι γνώριζαν ότι αποτελεί «θησαυροφυλάκιο» προϊστορικών ευρημάτων. Λίγα χρόνια νωρίτερα, κοντά στην ίδια περιοχή, είχε βρεθεί ένα άγνωστο ως τότε είδος δεινοσαύρου ηλικίας 200 εκατομμυρίων ετών. Ανασκαφές έχουν φέρει στο φως εκατοντάδες απολιθώματα από έξι είδη χελωνών, δεινοσαύρων, ψαριών και καρχαριών.

Επόμενος στόχος του Σουλέι είναι να ανακαλύψει κρανίο χελώνας. Παρότι τα ίδια τα απολιθώματα δεν έχουν οργανικό υλικό που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για αναλύσεις DNA, ο ερευνητής ελπίζει σε ευρήματα, τα οποία θα του δώσουν πολύτιμα στοιχεία για το είδος που εντόπισε.

«Κάθε νέο απολίθωμα χελώνας έχει ανεκτίμητη αξία, καθώς θα μπορούσε να μας δώσει πληροφορίες για την καταγωγή της, που μέχρι σήμερα καλύπτεται από μυστήριο».