Όλο και φτωχότερη γίνεται η Φύση της Μαδαγασκάρης, της νήσου που φιλοξενεί τα περισσότερα ενδημικά είδη από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Σύμφωνα με ανακοίνωση – «καμπανάκι» της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN), περισσότερα από 8 στα 10 είδη φοίνικα απειλούνται με αφανισμό.
Η οργάνωση πρόσθεσε στη λίστα της με τα απειλούμενα είδη το 83% των 192 ποικιλιών φοίνικα που απαντώνται – αποκλειστικά- στη Μαδαγασκάρη. Η διευθύντρια του τμήματος διατήρησης βιοποικιλότητας της IUCN χαρακτήρισε τα στοιχεία «τρομακτικά» σημειώνοντας ότι η απώλεια των δέντρων θέτει σε κίνδυνο ζώα που εξαρτώνται από αυτά, αλλά και τα μέσα βιοπορισμού πολλών ανθρώπων.
«Στην πλειονότητά τους, οι φοίνικες της Μαδαγασκάρης αναπτύσσονται στα τροπικά δάση, στο ανατολικό τμήμα του νησιού, τα οποία έχουν ήδη συρρικνωθεί σε λιγότερο από το εν τέταρτο της αρχικής έκτασής τους και συνεχίζουν να εξαφανίζονται», προειδοποίησε ο Δρ. Ουίλιαμ Μπέικερ από τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους του Κιου και επικεφαλής της Ομάδας Ειδικών για τους Φοίνικες της IUCN.
«Ο μεγάλος κίνδυνος αφανισμού που αντιμετωπίζουν οι φοίνικες είναι απόρροια της υποβάθμισης αυτών των δασών, η οποία απειλεί όλα τα αξιοσημείωτα άγρια είδη που ζουν εκεί».
Σύμφωνα με την οργάνωση, οι φοίνικες αντιμετωπίζουν μια σειρά από απειλές, όπως είναι η εκκαθάριση δασών για την ξυλεία τους και τη μετατροπή τους σε καλλιέργειες. Ένα από τα είδη που απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση είναι η Ravena delicatula, που κινδυνεύει λόγω της αποψίλωσης. Στα θύματα αυτού του «ντόμινο» συγκαταλέγεται και ο γνωστός λεμούριος, καθώς αναγκάζεται να ζήσει σε όλο και μικρότερους βιότοπους.
Η R. delicatula απαντάται μόνο σε ένα σημείο του νησιού, το οποίο δεν προστατεύεται. Ωστόσο το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων είναι αυτό του φοίνικα Dypsis brittania που ζει στο πρόσφατα ιδρυθέν Εθνικό Πάρκο Μακίρα. Παρότι θεωρητικά προστατεύεται, επιστήμονες δεν εντόπισαν κανένα τέτοιο δέντρο κατά την τελευταία επιτόπια έρευνά τους, το 2007, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι έχει ήδη εκλείψει.