Skip to main content

Ε.Ε.: Δεκαετής «πίστωση άνθρακα» στις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως αναγκαστεί να προσφέρει στις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες της άλλα δέκα χρόνια ελεύθερης παραγωγής άνθρακα ώστε να τις διατηρήσει στο εσωτερικό της.

Πριν από μια δεκαετία, η Κομισιόν έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ζητώντας από τις βαριές βιομηχανίες να πληρώνουν για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν. Ωστόσο, μετά από εκτεταμένη άσκηση πίεσης από οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους, η Επιτροπή υποχώρησε και οι μεγάλοι ρυπαντές απέκτησαν δωρεάν άδειες.

Τα ονομαζόμενα Συστήματα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS) λήγουν το 2020 και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ήλπιζαν πως η επόμενη συμφωνία θα μείωνε σημαντικά τις δωρεάν άδειες προκειμένου να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να στραφούν στην πράσινη τεχνολογία για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο, το προσχέδιο της ΕΕ που διέρρευσε στα διεθνή μέσα δείχνει ότι οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν τη σύνταξη ενός νέου νόμου που θα προσφέρει δωρεάν «πίστωση» για το 20 με 100 τοις εκατό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των επιχειρήσεων, εάν αυτές είναι πιθανό να μεταφέρουν αλλού την έδρα και τις εγκαταστάσεις τους.

Οι ελεύθερες άδειες μπορούν να διανεμηθούν σε τομείς όπως του χάλυβα και των χημικών προϊόντων που έχουν στο παρελθόν παίξει το χαρτί της μετεγκατάστασης σε περιοχές με λιγότερο αυστηρά όρια εκπομπών.

Οι άδειες ενδέχεται να κατανεμηθούν με κριτήριο τις εκπομπές ταξινομημένες σε πολύ υψηλής, υψηλής, μέσης και χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, έτσι ώστε οι βιομηχανίες να δικαιούνται αντιστοίχως 100 τοις εκατό, 80 τοις εκατό, 60 τοις εκατό και 30 τοις εκατό έκπτωση στις άδειες. Μια άλλη επιλογή είναι να χαριστεί σε όλους τους τομείς το 30 τοις εκατό των εκπομπών.

Οι εκπρόσωποι της βαριάς βιομηχανίας της ΕΕ υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο υπάρχον καθεστώς θα βλάψει την Ευρώπη, δεδομένου ότι οποιαδήποτε νέα παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα είναι πιθανότερο να μην προβεί σε παρόμοιες απαιτήσεις από άλλες χώρες.