Skip to main content

ΟΗΕ: οι εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή

Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, οι επιχειρήσεις όλων των κλάδων θα πρέπει να προετοιμαστούν για τις πιθανές συνέπειες των κλιματικών μεταβολών, προειδοποίησε το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), φέρνοντας ως παράδειγμα τις καταστροφές στις καλλιέργειες από τις ξηρασίες και τις πλημμύρες ή το κλείσιμο χιονοδρομικών κέντρων λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας.

Στη νέα έκθεσή του, “GEO-5 for Business”, η οποία αποτελεί συνέχεια της περυσινής πέμπτης έκδοσης των Παγκόσμιων Περιβαλλοντικών Προβλέψεων, προειδοποιεί ότι η μελλοντική επιτυχία των επιχειρήσεων θα εξαρτάται σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό από την ικανότητά τους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Το πρόγραμμα ανέφερε τότε ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει κατορθώσει να καταλήξει σε μια κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η αποψίλωση ή η ερημοποίηση.

Η έκθεση αναφέρεται στους κινδύνους και στις νέες ευκαιρίες στον κατασκευαστικό κλάδο, την ενέργεια, τις μεταφορές, τα τρόφιμα, τα χημικά κ.ο.κ., προβλέποντας ότι το 80% και πλέον του κεφαλαίου που απαιτείται για την αντιμετώπιση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα.

Προειδοποιεί επίσης ότι, εάν δεν γίνουν επειγόντως συντονισμένες κινήσεις για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και περιορισμό των συνεπειών τους για τη βιοποικιλότητα, πολλές βιομηχανίες θα δουν τις δραστηριότητές τους να επηρεάζονται μέσα στα επόμενα χρόνια και δεκαετίες. Για παράδειγμα, η απώλεια της βιολογικής ποικιλότητας θα μπορούσε να επηρεάσει την ανακάλυψη νέων φαρμάκων.

«Το “GEO-5 for Business” αποτελεί από πολλές απόψεις ένα ενημερωτικό δελτίο για τις επιχειρήσεις του 21ου αιώνα, το οποίο αποτυπώνει πώς οι ταχείες περιβαλλοντικές αλλαγές θα διαμορφώσουν τους κινδύνους και παράλληλα επικοινωνεί την ανάγκη για νέα βιώσιμα προϊόντα και ευκαιρίες στην αγορά», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του UNEP Αχίμ Στάινερ.

«Η έκθεση δείχνει ότι, είτε μιλάμε για εξοικονόμηση νερού είτε για υποδομές προστασίας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, ο κόσμος θα αρχίσει να αναζητά λύσεις που με τη σειρά τους θα λειτουργήσουν καταλυτικά για την επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα, τον κίνδυνο φήμης και τη μετάβαση σε μια ολοκληρωμένη πράσινη οικονομία», κατέληξε ο κ. Στάινερ.