Η άνοδος της θερμοκρασίας στην Κίνα, μέσα στις επόμενες δεκαετίες, θα προκαλέσει την εξάλειψη του μπαμπού, από το οποίο εξαρτώνται οι αρκούδες πάντα, σε μεγάλες περιοχές.
Επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα γιγαντιαία πάντα θα δυσκολευτούν πολύ να αντεπεξέλθουν και υποστηρίζουν ότι ο μόνος τρόπος να διασωθούν είναι η μεταφορά των βιοτόπων τους σε μεγαλύτερο υψόμετρο.
Οι ερευνητές από το Yale και το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν προβλέπουν σε έκθεσή τους ότι σημαντικοί βιότοποι των πάντα στην Κίνα θα έχουν χαθεί έως τα τέλη του αιώνα που διανύουμε. «Θα χρειαστούν αποφασιστικές ενέργειες για να προστατευθούν οι βιότοποι των γιγάντιων πάντα», λέει στον Guardian ο Μάο – Νινγκ Τουάνμου, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, η οποία δημοσιεύει τα συμπεράσματά της στην επιθεώρηση Nature Climate Change.
«Χρειαζόμαστε χρόνο για να εξετάσουμε περιοχές που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ενδιαιτήματα των πάντα στο μέλλον και να σκεφτούμε από τώρα πώς θα διατηρήσουμε τη σύνδεση ανάμεσα στους βιοτόπους που είναι κατάλληλοι για τις αρκούδες πάντα με αυτούς των άλλων ειδών», προσθέτει ο ίδιος.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στα όρη Κινλίνγκ, στην επαρχία Σαανζί, όπου ζουν περίπου 275 άγρια πάντα, αριθμός που μεταφράζεται στο 17% του πληθυσμού των γιγάντιων πάντα στη Φύση. Χρησιμοποιώντας μια ποικιλία κλιματικών μοντέλων, οι ερευνητές προέβλεψαν τις πιθανές μεταβολές στα τρία βασικά είδη μπαμπού της περιοχής. Τα συγκεκριμένα φυτά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις αλλαγές της θερμοκρασίας.
Είδαν ότι, όποιο σενάριο για την κλιματική αλλαγή κι αν επαληθευτεί, η έκταση που καλύπτουν τα μπαμπού θα συρρικνωθεί τόσο πολύ που είναι πρακτικά αναπόφευκτο να επηρεαστούν οι αρκούδες: έως το τέλος του 21ου αιώνα θα έχει αφανιστεί το 80 – 100% των οικοτόπων τους σε αυτήν την περιοχή.
Τα ενδιαιτήματα των πάντα στα όρη Κινλίνγκ είναι απομονωμένα από άλλους κατάλληλους οικοτόπους, κάτι που σημαίνει ότι εάν εκλείψει η βασική πηγή τροφή τους, είναι αδύνατο οι αρκούδες να μετακινηθούν κάπου αλλού.
Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που ερευνητές προειδοποιούν για αλλαγές σε ένα είδος, οι οποίες θα πυροδοτήσουν ένα «ντόμινο» ικανό να επηρεάσει ολόκληρα οικοσυστήματα. «Συμβαίνει παντού και διαρκώς, απλώς δεν έχουμε δώσει σημασία», λέει στο Discovery η Τέρι Ρουτ από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.
«Το γεγονός ότι δίνουμε σημασία τώρα, που αφορά ένα εμβληματικό είδος όπως το πάντα, είναι εξαιρετικά ατυχές, όμως αυτό θα μπορούσε να κάνει τον κόσμο να καταλάβει τι συμβαίνει, να λειτουργήσει σαν “καμπανάκι”.»