Τα αυξανόμενα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στα ανώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας επιτρέπουν σε δορυφόρους και στα λεγόμενα διαστημικά σκουπίδια να παραμένουν σε τροχιά για μεγαλύτερο διάστημα, ενισχύοντας τον κίνδυνο συγκρούσεων, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες σε αμερικανικά και βρετανικά πανεπιστήμια και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Geoscience, διαπιστώνει ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν αυξηθεί οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στα ανώτερα επίπεδα της ατμόσφαιρας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα σε υψόμετρο άνω των 90 χλμ. να είναι πιο ψυχρή και λιγότερο πυκνή, κάτι που με τη σειρά του προκαλεί χαμηλότερη ατμοσφαιρική τριβή. Δορυφόροι και τμήματα διαστημοπλοίων που έχουν αχρηστευτεί – δηλαδή διαστημικά σκουπίδια – παραμένουν σε τροχιά στην ανώτερη ατμόσφαιρα για περισσότερο χρόνο.
«Στην ανώτερη ατμόσφαιρα, το διοξείδιο του άνθρακα αντανακλά θερμική ενέργεια στο διάστημα, προκαλώντας απώλειας θερμότητας», αναφέρει ο Δρ Τζον Έμερτ από το Εργαστήριο Ναυτικών Ερευνών της Ουάσινγκτον και επικεφαλής της συντακτικής ομάδας.
«Έτσι το διοξείδιο του άνθρακα είναι ο βασικός παράγοντας ψύχρανσης της θερμόσφαιρας. Οπότε η ανώτερη ατμόσφαιρα συρρικνώνεται, κάτι που μειώνει την τριβή στα διαστημόπλοια και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να φθίνει η τροχιά τους», προσθέτει.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία από το δορυφόρο της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας για να υπολογίσουν τις διαφορές στα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα σε υψόμετρο 101 χλμ., μεταξύ 2004 και 2012, και διαπίστωσαν ότι υπήρξε σημαντική αύξηση.
Μέχρι σήμερα, οι συγκεντρώσεις CO2 είχαν μετρηθεί μέχρι και τα 35 χλμ. υψόμετρο καθώς τα αερόστατα και τα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται δεν πετούν σε μεγαλύτερα ύψη.
Σύμφωνα με τη NASA, αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν σε τροχιά περίπου 21.000 τεμάχια διαστημικών σκουπιδιών μεγαλύτερα των 10 εκατοστών, ωστόσο οι μεταξύ τους συγκρούσεις είναι σπάνιες και συμβαίνουν περίπου μία φορά το χρόνο.