Εάν αναρωτηθήκατε ποτέ μήπως το κατοικίδιό σας πλήττει μέσα στο σπίτι, Καναδοί ερευνητές έχουν την απάντηση: τα ζώα που βρίσκονται περιορισμένα σε μικρούς χώρους, π.χ. πολλά κατοικίδια ή τα πειραματόζωα υποφέρουν από ανία. Η μελέτη τους, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση PLOS ONE, είναι η πρώτη που το αποδεικνύει εμπειρικά.
«Ιδέες γύρω από την αξιολόγηση της ανίας στα ζώα έχουν προταθεί και στο παρελθόν, όμως αυτή είναι πραγματικά η πρώτη φορά που κάποιος τις έκανε πράξη», εξηγεί η ερευνήτρια στο καναδικό Πανεπιστήμιο της Γκουέλφ Ρεμπέκα Μίγκερ. Η ίδια και οι συνάδελφοί της ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη καλύτερων συστημάτων στέγασης για αιχμάλωτα ζώα.
Στο πλαίσιο των ερευνών τους οι επιστήμονες χώρισαν 29 αιχμάλωτα μινκ σε δύο ομάδες: ήδη αρκετούς μήνες πριν από την έναρξη της μελέτης, η πρώτη στεγαζόταν σε απλά σιδερένια κλουβιά. Η δεύτερη στεγαζόταν σε πανομοιότυπα κλουβιά, τα οποία ωστόσο συνδέονταν – μέσω μιας σήραγγας- με ένα μεγαλύτερο χώρο δραστηριοτήτων, π.χ. παιχνίδια, νερό για βουτιές ή κατασκευές για σκαρφάλωμα. Οι δραστηριότητες για τα ζώα της δεύτερης ομάδας ανανεώνονταν κάθε δύο μήνες.
Κατά την έναρξη των πειραμάτων, οι ερευνητές έφεραν τα μινκ σε επαφή με νέες εμπειρίες και αντικείμενα, όπως αρωματικά κεριά, ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες κ.α. Τα ζώα που βρίσκονταν εγκλωβισμένα στα άδεια κλουβιά έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ενώ κατά τη διάρκεια του πειράματος έτρωγαν και περισσότερο, ακόμη κι αν δεν πεινούσαν. Επιπλέον, περνούσαν περισσότερο χρόνο ξύπνια σε σχέση με τα ζώα που στεγάζονταν στα «πολυτελή» κλουβιά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι διαφορές στη συμπεριφορά των ζώων αποτελούν σαφείς ενδείξεις ότι τα μινκ της πρώτης ομάδας έπλητταν στα «γυμνά» κλουβιά τους. «Παρότι δεν μπορούμε ακόμη να πούμε με βεβαιότητα εάν η αντικειμενική εμπειρία των ζώων είναι παρόμοια με αυτήν των ανθρώπων που λένε ότι πλήττουν, η συμπεριφορά τους συνάδει με αυτήν την κατάσταση», γράφουν στην έκθεσή τους.