Skip to main content

Παγκόσμια Τράπεζα: Ολοι θα επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή

Όλες οι χώρες του κόσμου θα επηρεαστούν από τις συνέπειες της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, όμως τα φτωχότερα κράτη θα πληγούν περισσότερο εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, της ανόδου της στάθμης των θαλασσών και ελλείψεων σε τρόφιμα.

Αυτό προβλέπει νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας γύρω από τις καταστροφικές συνέπειες της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου – ένα σενάριο που, σύμφωνα με την έκθεση, είναι πιθανό με βάση τις σημερινές πολιτικές για το κλίμα. Τα συμπεράσματα παρουσίασε ο νέος πρόεδρός της Ζιμ Γιονγκ Κιμ.

«Ο κόσμος αυτός θα είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν που ζούμε και είναι δύσκολο να τον περιγράψουμε», δήλωσε ο Κιμ προειδοποιώντας ότι «δεκαετίες ανάπτυξης» είναι πιθανό να γίνουν στάχτη. Είπε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα συνδέει τη μελλοντική ευημερία του πλανήτη με τις προσπάθειες περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι ειδικοί του Ινστιτούτου Ερευνών για το Κλίμα του Πότσνταμ, οι οποίοι συνέταξαν την έκθεση για λογαριασμό της Παγκόσμιας Τράπεζας, προβλέπουν ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα έχει ανεβεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα έως το 2060 – πολύ νωρίτερα απ’ όσο υπολογιζόταν – εάν οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής πέσουν στο κενό. Ακόμη κι αν οι σημερινές δεσμεύσεις υλοποιηθούν, υποστηρίζουν, υπάρχει πιθανότητα 20% για άνοδο 4 βαθμών ως το 2100.

«Ένας κόσμος θερμότερος κατά 4 βαθμούς μπορεί και πρέπει να αποφευχθεί. Πρέπει να συγκρατήσουμε την υπερθέρμανση σε κάτω από 2 βαθμούς», τόνισε ο Κιμ. «Η έλλειψη φιλόδοξων ενεργειών για την κλιματική αλλαγή απειλεί να καταστήσει την ευημερία άπιαστο όνειρο για εκατομμύρια ανθρώπους και να ακυρώσει δεκαετίες ανάπτυξης».

Απαριθμώντας τους κινδύνους που απειλούν τον πλανήτη, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει επιδείνωση της κατάστασης σε ό,τι αφορά την «έλλειψη νερού» στην ανατολική Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στη νότια Ασία, αλλά και τη μεγάλη αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας των παιδιών στην υποσαχάρια Αφρική.

Το βασικό μήνυμα που επιχειρεί να περάσει μέσω της έκθεσης είναι ότι ο αγώνας εναντίον της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν είναι εχθρός της ανάπτυξης. «Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να κατανοήσει πως η προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές και την υπερθέρμανση αποτελεί οικονομική ευκαιρία», σημείωσε ο Ζιμ Γιονγκ Κιμ, εκτιμώντας πως αυτό έχει ήδη γίνει αντιληπτό από την Κίνα.

«Εμείς, η διεθνής κοινότητα, έχουμε ακόμα χρόνο να προσαρμοστούμε στις νέες πολιτικές, να τροποποιήσουμε τους στόχους μας και να προλάβουμε τις πλέον καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι – μουν, στο περιθώριο της παρουσίασης της έκθεσης.