Το πράσινο φως για την κατασκευή ενός τεράστιου τείχους από πάγο στην κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα έδωσε η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ιαπωνίας, με την ελπίδα να περιοριστεί η ραδιενέργεια. Η ανέγερση του αμφιλεγόμενου υπόγειου τείχους θα αρχίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα στοιχίσει 470 εκατομμύρια δολάρια.
Δεν πρόκειται βέβαια για ένα συμβατικό τείχος. Οι μηχανικοί σκοπεύουν να παγώσουν το έδαφος κάτω από τον πληγέντα πυρηνικό σταθμό σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη συσσώρευση ραδιενεργού νερού. Η κατασκευή του – μήκους 1,4 χλμ. – τείχους θα αρχίσει τον Ιούνιο με την τοποθέτηση κάθετων σωλήνων σε απόσταση 1 μέτρου ο ένας από τον άλλο, με τρόπο τέτοιο ώστε να διοχετεύουν στο έδαφος μια ψυκτική ουσία, η οποία θα δημιουργήσει ένα «φράγμα» μόνιμου πάγου περιμετρικά της μονάδας, κρατώντας στο εσωτερικό της το ρυπασμένο νερό και έξω από αυτήν τα υπόγεια ύδατα.
«Είχαμε κάποιες ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας καθίζησης τμήματος του εδάφους», δήλωσε ανώνυμα ιάπωνας αξιωματούχος στην επιστημονική ιστοσελίδα PhysOrg. «Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ωστόσο, δεν υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις και καταλήξαμε στην απόφαση η [διαχειρίστρια εταιρεία] TEPCO να κατασκευάσει έστω ένα τμήμα, βάσει της πρότασής της και έπειτα από την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών.»
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους διαχειριστές της μονάδας είναι η τεράστια ποσότητα υδάτων που συσσωρεύεται στο εσωτερικό της. Την περασμένη εβδομάδα άρχισαν να κατασκευάζουν ένα δίκτυο σωλήνων που εκτρέπουν τα υπόγεια ύδατα στη θάλασσα, ωστόσο θεωρούν πως η ανέγερση του υπόγειου τείχους είναι απαραίτητη για την οριστική λύση του προβλήματος, υποστηρίζοντας ότι η ιδέα έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν.
Ωστόσο, επιστήμονες διατυπώνουν αμφιβολίες για το πρωτοφανές μέγεθός του, καθώς και για τη διάρκεια ζωής του, τη στιγμή που οι υπεύθυνοι του εργοστασίου προϊδεάζουν για μια επιχείρηση καθαρισμού, η οποία θα διαρκέσει δεκαετίες.