Skip to main content

Πολωνία: Άρχισε η αμφιλεγόμενη υλοτόμηση σε μοναδικό προστατευόμενο δάσος παρά τις διεθνείς αντιδράσεις

Η πολωνική κυβέρνηση ξεκίνησε την αμφιλεγόμενη υλοτόμηση του δάσους Μπιαλοβιέζα, που αποτελεί βιότοπο του ευρωπαϊκού βίσωνα και 20.000 άλλων ειδών άγριας ζωής.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η υλοτομία γίνεται για την προστασία του μοναδικού δάσους, αλλά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διαφωνούν, με την Greenpeace και τη WWF Πολωνίας να υποβάλλουν επίσημα παράπονα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο τα έργα υλοτομίας αναμένεται να συνεχιστούν κανονικά.

Σύμφωνα με τον Κόνραντ Τομασζέφσκι, εθνικό διευθυντή του δάσους, τα δέντρα θα κοπούν για να σταματήσει η ζημιά από την επιδημία σκαθαριών που έχει προσβάλει κάποια από τα δέντρα. Επιπλέον θα κοπούν τα δέντρα που θα μπορούσαν να πέσουν πάνω σε μονοπάτια.

Η Greenpeace Πολωνίας υποστηρίζει πως η παρουσία των σκαθαριών είναι φυσική και υπήρχε ανέκαθεν, αλλά το δάσος καταφέρνει να επιβιώνει.

Το Δάσος Μπιαλοβιέζα φιλοξενεί τον ευρωπαϊκό βίσωνα, το μεγαλύτερο θηλαστικό της ηπείρου, καθώς και 250 είδη πτηνών και τα ψηλότερα δέντρα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, πάνω από 180.000 κυβικά μέτρα του δάσους θα πρέπει να κοπούν μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, σημαντικά περισσότερα από τα 40.000 κυβικά μέτρα που είχαν υπολογιστεί αρχικά.

Τμήματα του δάσους έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, αλλά η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα αγγίξει αυτές τις περιοχές.

Η κατάληξη της υπόθεσης στα ευρωπαϊκά δικαστήρια είναι αρκετά πιθανή, καθώς η απόφαση για την αύξηση των κυβικών μέτρων που πρέπει να κοπούν δεν είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο, διότι δεν προηγήθηκε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, υποστηρίζουν οι ακτιβιστές.