Skip to main content

Ταϊλάνδη: Προτεραιότητα στην προστασία των κοραλλιογενών υφάλων

Η Ταϊλάνδη προχώρησε στο κλείσιμο δέκα δημοφιλών τοποθεσιών κατάδυσης, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την κρίση αποχρωματισμού των κοραλλιογενών υφάλων, σε μια σπάνια κίνηση θυσίας τουριστικών κερδών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η νότια ακτογραμμή και αρκετά νησιά της τροπικής χώρας διαθέτουν μερικές από τις πιο δημοφιλείς παραλίες με λευκή άμμο στον κόσμο και μοναδικές τοποθεσίες για καταδύσεις. Η ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία στηρίζει σημαντικά την οικονομία της ασιατικής χώρας, η οποία βρίσκεται σε ύφεση μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2014, το δωδέκατο στην ιστορία της ΤαΙλάνδης.

Ωστόσο η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών και η τουριστική κίνηση έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στους κοραλλιογενείς υφάλους και τα τοπικά οικοσυστήματα.

Το τμήμα Εθνικών Πάρκων της χώρας έκλεισε δέκα σημεία κατάδυσης μετά από έρευνα που εντόπισε αποχρωματισμό έως και στο 80% μερικών από των υφάλων.

«Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι επηρεάζονται τους τουρίστες, που αγγίζουν ή πατούν πάνω στους υφάλους. Το κλείσιμο των εν λόγω σημείων θα βοηθήσει τους υφάλους να ανακάμψουν με φυσικό τρόπο», δήλωσε ο διευθυντής των Εθνικών Πάρκων Ρεουνγκσάκ Τεεκασούκ.

Ο αποχρωματισμός των κοραλλιών, που προκαλείται κυρίως από την αύξηση της θερμοκρασίας στο νερό, έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στην περιοχή εδώ και αρκετά χρόνια.

Το φαινόμενο συμβαίνει όταν τα κοράλλια βρίσκονται κάτω από το περιβαλλοντικό στρες, όπως ισχυρότερο φως του ήλιου ή άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας, και αντιδρούν αποβάλλοντας τα φύκη που τους προσδίδουν τα εντυπωσιακά χρώματα τους. Τα κοράλλια μπορούν να επιβιώσουν, αλλά γίνονται πιο ευάλωτα σε περαιτέρω ζημιές.

Οι κλειστές περιοχές κατάδυσης θα επιθεωρηθούν ξανά πριν από την αρχή της υψηλής τουριστικής περιόδου, η οποία ξεκινά το Νοέμβριο.

Εξάλλου, οι αρχές της Ταϊλάνδης διέταξαν πρόσφατα το κλείσιμο του Κο Τατσάι, ενός δημοφιλούς νησιού στη θάλασσα Ανταμάν, ώστε να του επιτρέψουν να ανακάμψει από τις περιβαλλοντικές ζημιές που έχει προκαλέσει ο υπερπληθυσμός.