Τα φυτά έχουν την ικανότητα επίλυσης περίπλοκων εξισώσεων, η οποία τους βοηθά να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τα αποθέματα τροφής τους για να μην… πεθαίνουν της πείνας, όπως αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα νέας μελέτης βρετανών επιστημόνων.
Οι ερευνητές του διεθνούς Κέντρου Τζον Ίνες στο Νόργουιτς ανακάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φυτά υπολογίζουν την ποσότητα τροφής που χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά μέχρι τα ξημερώματα, οπότε και αρχίζουν να φωτοσυνθέτουν μετατρέποντας το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό σε οργανικές ουσίες, με τις οποίες τρέφονται.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση e-Life, τα μαθηματικά τους μοντέλα έδειξαν ότι η ποσότητα αμύλου που καταναλώνει τη νύχτα το φυτό αραβιδόψις, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, υπολογίζεται διαρκώς με μαθηματικούς υπολογισμούς.
Ακόμη κι όταν τα μοντέλα… έφεραν πρόωρα και απότομα τη δύση του ηλίου στερώντας ξαφνικά από τα φυτά την τροφή τους, εκείνα προσάρμοσαν ανάλογα το απόθεμά τους για να τα κρατήσει ζωντανά μέχρι το πρωί.
«Η ικανότητα εκτέλεσης μαθηματικών υπολογισμών είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα του φυτού. Οι υπολογισμοί είναι τόσο ακριβείς, ώστε τα φυτά να προλαβαίνουν την ασιτία, αλλά παράλληλα να κάνουν την αποδοτικότερη δυνατή χρήση της τροφής τους», εξήγησε η Άλισον Σμιθ από το Κέντρο Τζον Ίνες.
«Εάν το απόθεμα αμύλου εξαντληθεί πολύ γρήγορα, τα φυτά θα πεινάσουν και θα πάψουν να αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ αν χρησιμοποιηθεί πολύ αργά, ένα μέρος του θα πάει χαμένο», πρόσθεσε.
Οι επιστήμονες δηλώνουν «έκθαμβοι» με τις παρατηρήσεις τους. «Πρόκειται για το πρώτο συγκεκριμένο παράδειγμα ενός τόσο εξεζητημένου αριθμητικού υπολογισμού στη βιολογία», ανέφερε στον Independent ο καθηγητής Μάρτιν Χάουαρντ. Πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται παρόμοιες μεθόδους να επιστρατεύουν και τα πτηνά για να διατηρούν τα επίπεδα σωματικού λίπους σε περιόδους μετανάστευσης.