Σχέδια για την κατασκευή σχεδόν 1.200 νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα έχουν καταρτιστεί σε 59 χώρες παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων (World Resources Institute), παρά το γεγονός ότι τα εργοστάσια αυτά παράγουν υψηλές ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου.
Το 76% των εργοστασίων πρόκειται να κατασκευαστούν στην Κίνα και την Ινδία. Συγκεκριμένα, η Ινδία σχεδιάζει να κατασκευάσει 455 νέες μονάδες και η Κίνα 363.
Με βάση τους υπολογισμούς του WRI, η εγκατεστημένη ισχύς του συνόλου των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που σχεδιάζονται φθάνει τα 1,4 εκατομμύρια μεγαβάτ. «Εάν ανεγερθούν όλοι αυτοί οι σταθμοί, η επιπρόσθετη εγκατεστημένη ισχύς θα είναι τετραπλάσια σε σχέση με αυτήν όλων των μονάδων άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες», σημειώνει η συντάκτρια της έκθεσης Αϊλούν Γιανγκ.
Η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή πρώτη στη παραγωγή ενέργειας από άνθρακα και ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Γερμανία και η Ιαπωνία. «Σίγουρα αυτά τα στοιχεία δεν συνάδουν με ένα σενάριο για ασφαλή επίπεδα εκπομπών – [η υλοποίηση των σχεδίων] θα μας έβαζε σε μια πραγματικά επικίνδυνη τροχιά», προσθέτει η Γιανγκ.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, μετά από μία σύντομη κάμψη, το παγκόσμιο εμπόριο άνθρακα σημείωσε αύξηση 13% το 2010, ενώ ο κύριος όγκος του μετατοπίστηκε από την Ευρώπη και την Αμερική, στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού.
Κατά το WRI, η Ιαπωνία, η Κίνα και η Νότια Κορέα είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς. Στην Ιαπωνία ειδικότερα, οι εισαγωγές αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, εν μέσω πιέσεων για κλείσιμο πυρηνικών εργοστασίων, στον απόηχο της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα.
Εν τω μεταξύ, νέα ανθρακωρυχεία αναπτύσσονται στην Αυστραλία και την Ινδονησία, τους μεγαλύτερους εξαγωγείς παγκοσμίως, προκειμένου να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες της Ασίας.
«Ο αριθμός των σχεδιαζόμενων εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα είναι τρομακτικός. Είναι ξεκάθαρο ότι τα συμφέροντα των εταιρειών είναι η κινητήριος δύναμη και ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αντισταθούν», δήλωσε στον Guardian ο Γκάι Σρούμπσοουλ από την περιβαλλοντική οργάνωση Friends of the Earth.