Το γύρο του Διαδικτύου κάνει, τις τελευταίες ώρες, η φωτογραφία ενός μικρού ελέφαντα που σκουντάει τη μητέρα του με την προβοσκίδα του, προσπαθώντας να την ξυπνήσει. Ο θηλυκός πυγμαίος ελέφαντας, όμως, είναι νεκρός…
Τις τελευταίες ημέρες, δέκα απειλούμενα παχύδερμα – 7 θηλυκά και 3 αρσενικά – έχουν εντοπιστεί νεκρά σε καταφύγιο της Μαλαισίας. Οι φύλακες αποδίδουν το θάνατό τους σε δηλητηρίαση και προσπαθούν να καταλάβουν εάν αυτό συνέβη εσκεμμένα.
Τα απειλούμενα ζώα βρέθηκαν νεκρά σε διάστημα τριών εβδομάδων, στο καταφύγιο Γκουνούνγκ Ράρα. Διαπιστώθηκε ότι όλα πέθαναν από εσωτερική αιμορραγία. Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί κρούσματα θανατώσεων από λαθροθήρες, όμως αυτή τη φορά οι χαυλιόδοντες δεν είχαν αφαιρεθεί από τους ελέφαντες.
«Είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για τις προσπάθειες διατήρησης της φύσης και για την [πολιτεία] Σάμπαχ. Ο θάνατος αυτών των εντυπωσιακών ελεφάντων του Βόρνεο, οι οποίοι απειλούνται σοβαρά, αποτελεί μεγάλη απώλεια για την πολιτεία», δήλωσε ο Μάσιντι Μαντζούν, υπουργός περιβάλλοντος του Σάμπαχ, στη νήσο Βόρνεο. «Εάν οι ελέφαντες πράγματι δηλητηριάστηκαν με κακόβουλο τρόπο, εγώ ο ίδιος θα διασφαλίσω ότι οι ένοχοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και θα πληρώσουν για το έγκλημά τους.»
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του WWF, 1.500-2.000 ελέφαντες του Βόρνεο ζουν ελεύθεροι στη Φύση. Το ύψος τους δεν ξεπερνά τα 2,5 μέτρα, κάτι που τους καθιστά σε γενικές γραμμές μικρότερους από τους ασιατικούς ελέφαντες, ενώ τα παχύδερμα ξεχωρίζουν και από τα πιο «μαλακά» χαρακτηριστικά του προσώπου τους, τις μακριές ουρές και τους ευθείς χαυλιόδοντές τους.
Ο πληθυσμός τους έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια, χάρη σε μια συντονισμένη εκστρατεία προστασίας των βιοτόπων τους από την αποψίλωση και την ανάπτυξη. Οι αρχές ελπίζουν ο θάνατος των 10 ελεφάντων να οφείλεται σε κάτι που έφαγαν – αυτό αναμένεται να φανεί από τις εργαστηριακές αναλύσεις – και να αποτελεί το τελευταίο πλήγμα στις προσπάθειές τους.