Τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας Αμερικανών επιστημόνων εγείρουν το ενδεχόμενο η έκθεση στη ρύπανση – κυρίως από τα αυτοκίνητα- να συνδέεται με τον αυτισμό.
Ωστόσο, ορισμένοι συνάδελφοί τους διατυπώνουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η ρύπανση μπορεί να μεταβάλει την ανάπτυξη του εγκεφάλου οδηγώντας σε αυτισμό.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και το Νοσοκομείο Παίδων του Λος Άντζελες συνέκριναν δεδομένα γύρω από την έκθεση στη ρύπανση – μέσα στη μήτρα, αλλά και κατά τον πρώτο χρόνο ζωής- 279 παιδιών με αυτισμό και 245 χωρίς. Όταν άρχισαν οι έρευνες, τα παιδιά ήταν 2 έως 5 ετών.
Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, όσα είχαν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα ρύπανσης είχαν τις τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτισμό σε σχέση με όσα μεγάλωσαν σε καθαρότερο περιβάλλον.
Στην έκθεση, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Archives of General Psychiatry, οι επιστήμονες «ενοχοποιούν» την έκθεση, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του πρώτου έτους ζωής, στην ατμοσφαιρική ρύπανση που συνδέεται με την κίνηση στους δρόμους.
Υποστηρίζουν ότι η έκθεση στην τοπική ρύπανση από διοξείδιο του αζώτου και μικροσωματίδια επίσης συνδέεται με τον αυτισμό, ακόμη και εάν η μητέρα δεν ζούσε κοντά σε δρόμο με πολλή κίνηση.
«Τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας ενδέχεται να αφορούν ευρύτερα τη δημόσια υγεία», δήλωσε η επικεφαλής της ομάδας Χέδερ Βολκ. «Γνωρίζαμε εδώ και πολύ καιρό ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει τους πνεύμονές μας, ειδικά των παιδιών. Τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε πώς μπορεί να επηρεάζει τον εγκέφαλο».
Συνάδελφοί της εκφράζουν αμφιβολίες. «Μου φαίνεται πολύ απίθανο η σύνδεση [μεταξύ ρύπανσης και αυτισμού] να είναι αιτιολογική», δήλωσε στο BBC η Ούτα Φριθ, καθηγήτρια Γνωστικής Ανάπτυξης στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου. Η έκθεση «δεν παρουσιάζει έναν πειστικό μηχανισμό, μέσω του οποίου οι ρύποι θα μπορούσαν να επηρεάζουν τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο προκαλώντας αυτισμό».
Η Βολκ και η ομάδα της παραδέχονται ότι η έρευνά τους δεν αποδεικνύει ότι η ρύπανση προκαλεί αυτισμό. Υποστηρίζουν ωστόσο πως οι ρύποι επηρεάζουν την ανάπτυξη ή τη λειτουργία του παιδικού εγκεφάλου με τρόπο τέτοιο, ώστε να καθιστούν πιθανή την εμφάνιση νευροαναπτυξιακών προβλημάτων.
«Γνωρίζουμε ότι η ρύπανση που σχετίζεται με την κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε πολλές άλλες ασθένειες και προβλήματα, συνεπώς είναι βιολογικά πιθανό να διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην εμφάνιση αυτισμού», λέει η Σοφία Σιανγκ Σαν από το κέντρο ερευνών για τον αυτισμό στο Κέιμπριτζ. «Παρ’ όλα αυτά, είτε υπάρχει, είτε δεν υπάρχει σύνδεση, ο περιορισμός της ρύπανσης που σχετίζεται με την κίνηση θα ήταν καλός για τη δημόσια υγεία».