Στη νικητήρια ομιλία του, λίγες ημέρες μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σάντι από την Ανατολική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις ερμήνευσαν την αναφορά του ως πιθανή αναβάθμιση του ζητήματος στην ατζέντα με τις προτεραιότητες του Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη δεύτερη θητεία του.
Η πρώτη απογοήτευση δεν άργησε να έρθει: την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος επικύρωσε νόμο που επισφραγίζει την εξαίρεση των αμερικανικών αερογραμμών από το φόρο άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις δυνατές φωνές – εντός και εκτός ΗΠΑ- που του ζητούσαν να ασκήσει βέτο σε ένδειξη της βούλησής του να βάλει το δικό του «λιθαράκι» στον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου.
Προβλέποντας τις αντιδράσεις, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι ο κ. Ομπάμα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις κλιματικές μεταβολές ως προτεραιότητα, όμως διαφωνεί με την υπαγωγή των αμερικανικών εταιριών -και άλλων αερομεταφορέων από τρίτες χώρες- στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών.
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα επιδιώξει διευθέτηση του ζητήματος μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).
Την απογοήτευσή της εξέφρασε και η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική αλλαγή, μέσω του Twitter. «Μέχρι στιγμής, οι πολιτικές του επανεκλεγέντος προέδρου Ομπάμα για το κλίμα είναι ΙΔΙΕΣ με αυτές της πρώτης θητείας του. Αναρωτιέμαι πότε θα δούμε τις αλλαγές που ανακοίνωσε», έγραψε η Κόνι Χέντεγκαρντ.
Πριν από δύο εβδομάδες, η κοινοτική επίτροπος πρότεινε το «πάγωμα» για ένα χρόνο των κανονισμών που εντάσσουν τους ξένους αερομεταφορείς στο σύστημα, υποχρεώνοντάς τους να καταβάλλουν ειδικό φόρο για τις εκπομπές που παράγουν κατά τις πτήσεις τους από και προς ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Η κίνηση έγινε προκειμένου να δοθεί πίστωση χρόνου, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός παγκόσμιου μηχανισμού μείωσης των εκπομπών από τις αερομεταφορές, στο πλαίσιο του ICAO.
Δύο ημέρες αργότερα ωστόσο, η αμερικανική βουλή υιοθέτησε το νομοσχέδιο που «θωρακίζει» τις αμερικανικές εταιρίες και το έστειλε στον Μπαράκ Ομπάμα για επικύρωση.
Το WWF εξέφρασε την απογοήτευσή του για την εξέλιξη, σημειώνοντας ωστόσο πως υπάρχουν ακόμη περιθώρια συμφωνίας: «Η κυβέρνηση [των ΗΠΑ] έχει ορίσει υψηλόβαθμους αντιπροσώπους για να επιδιώξει μία παγκόσμια λύση για την αεροπλοΐα και το κλίμα», σημειώνει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.