Θα μπορούσε ο στατικός ηλεκτρισμός να χρησιμοποιηθεί για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των μπαταριών έξυπνων κινητών τηλεφώνων; Αυτό πιστεύουν επιστήμονες, που εργάζονται πάνω σε μία συσκευή δύο επιπέδων, η οποία θα επιτρέπει στο χρήστη να φορτίζει το κινητό του τηλέφωνο απλώς έχοντάς το στην τσέπη του την ώρα που κινείται.
Η νανογεννήτριά τους παράγει αρκετό στατικό ηλεκτρισμό για να φορτίσει μικρές συσκευές, ενώ στο μέλλον θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε άλλου τύπου συσκευές, όπως ιατρικά εμφυτεύματα και ακουστικά βοηθήματα.
Ο Ζονγκ Λιν Ουανγκ, καθηγητής του Georgia Tech, ειδικός στην επιστήμη των υλικών, επικέντρωσε τις μελέτες του σε πιεζοηλεκτρικά υλικά που παράγουν ενέργεια υπό μηχανική πίεση, η οποία αξιοποιείται χάρη σε υλικά κατασκευασμένα σε νανοκλίμακα.
Η γεννήτρια που ανέπτυξε με την ομάδα του είναι κατασκευασμένη από λεπτές ταινίες πλαστικού και μετάλλου που, όταν λυγίζουν μαζί, παράγουν μικρή ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος. Στην επιφάνεια των ταινιών υπάρχουν σχέδια σε νανοκλίμακα, τα οποία αυξάνουν το εμβαδόν της επιφάνειας δίνοντας στα ηλεκτρόνια πολύ περισσότερο χώρο δράσης και ενισχύοντας την ενέργεια που συσσωρεύεται.
Σύμφωνα με την έκθεση του Ουανγκ, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nano Letters, με τον τρόπο αυτό η αποδοτικότητα, με την οποία το υλικό μετατρέπει τη μηχανική κίνηση της κάμψης (πλαστικού και μετάλλου) σε ηλεκτρικό ρεύμα, μπορεί να φθάσει το 40%.
Το ενδεχόμενο ανάπτυξης εμπορικών εφαρμογών της εφεύρεσης εξαρτάται από την απόδοσή του σε συνθήκες εκτός εργαστηρίου. «Πρέπει να δείξουν ότι η συσκευή μπορεί να παράγει ενέργεια από μηχανικές δονήσεις σε συνθήκες πραγματικής ζωής», λέει ο καθηγητής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον Τζιανγκιού Λι.
Θεωρητικά πάντως, όπως εξηγούν οι ερευνητές με όρους… πραγματικής ζωής, μία ταινία πλαστικού – μετάλλου στο μέγεθος του τελευταίου iPod Nano, θα μπορούσε να παράγει τόση ενέργεια ώστε να φορτίζει την ίδια τη συσκευή την ώρα που μεταφέρεται από το χρήστη της.