Επί 80 χρόνια δεν θεωρείτο απλώς εξαφανισμένο αλλά… ανύπαρκτο, καθώς οι επιστήμονες το είχαν δει μόλις μία φορά και είχαν στα χέρια τους ένα και μοναδικό δείγμα. Ένας επίμονος ερευνητής, ωστόσο, επέστρεψε στη νήσο Κλάριον, 650 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών του Μεξικού, και κατάφερε να «ανακαλύψει» για δεύτερη φορά το νυκτόβιο φίδι με τη μακροσκελή ονομασία Hypsiglena ochrorhyncha unaocularus.
«Η νέα ανακάλυψη του νυκτόβιου φιδιού του Κλάριον είναι μια απίστευτη ιστορία για το πώς οι επιστήμονες επαφίενται σε ιστορικά δεδομένα και μουσειακές συλλογές για να λύσουν σύγχρονα μυστήρια της βιοποικιλότητας», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ο Ντάνιελ Μάλκαχι, ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Ουάσιγκτον που αναζήτησε και βρήκε το φίδι, το οποίο και περιγράφει στην επιθεώρηση PLOS ONE.
Το ερπετό ανακάλυψε, το 1936, ο φυσιοδίφης Ουίλιαμ Μπιμ. Φεύγοντας από το νησί πήρε μαζί του ένα δείγμα, το οποίο αποτελούσε μέχρι σήμερα τη μοναδική απόδειξη για την ύπαρξη του είδους. Τα ίχνη του χάθηκαν, εν μέρει λόγω του φυσικού καμουφλάζ του και της συνήθειάς του να εμφανίζεται κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι το νησί είναι ιδιαίτερα δυσπρόσιτο. Έτσι, το φίδι ναι μεν δεν κηρύχθηκε ποτέ επισήμως εξαφανισμένο, όμως για τους επιστήμονες ήταν σαν να μην υπήρξε ποτέ.
Ο Μάλκαχι εμπιστεύτηκε το ένστικτό του και δικαιώθηκε: ο ίδιος και η ομάδα του εντόπισαν 11 τέτοια φίδια και, μέσω γενετικών αναλύσεων, επιβεβαίωσαν πως πρόκειται για ξεχωριστό είδος. Ο ερευνητής ωστόσο γνωρίζει ότι η δουλειά του δεν τελειώνει εδώ. «Η σωστή ταυτοποίηση αποτελεί το πρώτο βήμα για τη διατήρηση αυτού του φιδιού και σκοπεύουμε να εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε το είδος προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για το ρόλο που παίζει στο ευαίσθητο οικοσύστημα της νήσου Κλάριον.»