Skip to main content

Κλιματική αλλαγή: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία τους

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων κατά το ήμισυ έως το τέλος της δεκαετίας, σε μια φιλοδοξία που στοχεύει στο να ωθήσει άλλες χώρες για να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Πριν από μια τηλεδιάσκεψη δεκάδων παγκόσμιων ηγετών σε μια σύνοδο κορυφής για το κλίμα που κλήθηκε από τον Joe Biden, η οποία ξεκινά την Πέμπτη, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα στοχεύσουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μεταξύ 50% και 52% έως το 2030, βάσει Επίπεδα 2005.

Αυτός ο νέος στόχος, ο οποίος θα υποβληθεί επίσημα στα Ηνωμένα Έθνη, αντιπροσωπεύει μια στροφή 180 μοιρών από την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και την αμερικανική πολιτική απέναντι στο κλίμα. Ο κ. Μπάιντεν «θα ανακοινώσει αναμφίβολα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν», είπε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να περιμένουν, το κόστος της καθυστέρησης είναι πολύ μεγάλο και η χώρα μας είναι αποφασισμένη να δράσει τώρα».

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανακτήσουν τη διεθνή αξιοπιστία τους, αφού ο κ. Τραμπ αποσύρθηκε από τη συμφωνία των Παρισίων του 2015 για το κλίμα. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι έχει ήδη βοηθήσει στην εξασφάλιση βελτιωμένων μειώσεων εκπομπών ρύπων από τον Καναδά, την Αργεντινή και την Ιαπωνία, κάτι που σημαίνει ότι, μαζί με νέες δεσμεύσεις από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι κυβερνήσεις που κατέχουν σχεδόν το μισό της παγκόσμιας οικονομίας έχουν στόχους συμβατούς με το να διακόψουν την άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου, βασικός στόχος του Παρισιού για την αποφυγή καταστροφικών κλιματικών επιπτώσεων.

Σκεπτικισμός της Κίνας

Η Κίνα, με τις μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα στον κόσμο, εξέφρασε σκεπτικισμό για την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία του 2015 για το κλίμα, αλλά ο πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, θα παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής του κ. Μπάιντεν. Ο Λευκός Οίκος είναι πεπεισμένος ότι η Αμερική διατηρεί την επιρροή της. «Αυτός ο νέος στόχος μας δίνει σημαντική ώθηση στην προώθηση της κλιματικής δράσης στο εξωτερικό», δήλωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Κάθε τόνος εκπομπών που μειώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ώθηση της κλιματικής δράσης στο εξωτερικό.»

Αντιμέτωπες με το καθήκον να επιτύχουν έναν φιλόδοξο αλλά εφικτό στόχο, οι ΗΠΑ μπορεί να απέχουν από τους αντίστοιχους της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η δέσμευσή τους εξακολουθεί να είναι μεταξύ των ισχυρότερων μέχρι σήμερα.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, δήλωσε ότι απαιτείται μείωση κατά 50% από τις ΗΠΑ για να σταματήσει ο πλανήτης να πέφτει «στην άβυσσο», με επιστήμονες να προειδοποιούν ότι ο κόσμος πρέπει να μειώσει τις εκπομπές στο μισό έως το 2030, εάν θέλει η ανθρωπότητα να περιοριστούν οι καταστροφικοί καύσωνες, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και βέβαια οι κοινωνικές αναταραχές.

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν επανέλαβε ότι θέλει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ να λειτουργεί 100% με καθαρές πηγές όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια έως το 2035, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της και έχει στραφεί σε μια έκρηξη στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρικών αυτοκινήτων ως όφελος για τις αμερικανικές θέσεις εργασίας. Έχει αποφύγει, ωστόσο, να υποχρεώσει όλα τα οχήματα που θα πωληθούν έως το 2035 να είναι μοντέλα μηδενικών εκπομπών, παρά την επιστολή από τους κυβερνήτες δώδεκα Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνια και της Νέας Υόρκης, που τον πιέζουν να το κάνει.

«Είναι πολύ φιλόδοξο, ακόμη κι αν κάποιος θεωρήσει ότι οι εκπομπές αερίων στις ΗΠΑ έχουν ήδη μειωθεί ήδη από το 2007», δήλωσε ο Φλάβιο Λένερ, επιστήμονας για το Κλίμα στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ, για τον νέο στόχο των ΗΠΑ. «Είναι αρκετή αυτή η νέα υπόσχεση; Πιθανώς όχι, αλλά αυτό εξαρτάται επίσης από το τι θα κάνουν άλλοι σημαντικοί ρυπαντές αυτήν τη δεκαετία.».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τον Guardian