Skip to main content

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τη διάσωση απειλούμενων ειδών

Το WWF έλαβε από την Google δωρεά ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να προσαρμόσει μικρά μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη και να τα χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της λαθροθηρίας, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν την εγκατάσταση καμερών και άλλου εξοπλισμού στα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, έτσι ώστε να μεταδίδουν στους χειριστές τους και στους φύλακες των καταφυγίων πληροφορίες, όπως ακουστικά σήματα και υπέρυθρες εικόνες σε πραγματικό χρόνο.

Η περιβαλλοντική οργάνωση σχεδιάζει επίσης την τοποθέτηση στα ζώα ηλεκτρονικών ταυτοτήτων που αναπτύσσονται αυτό το διάστημα και οι οποίες θα μπορούν να συλλέγουν και να μεταδίδουν πολύ περισσότερα δεδομένα σε σχέση με τα υπάρχοντα συστήματα, που είναι βαρύτερα, πιο εύθραυστα και δύσχρηστα. Επιπλέον, θα στοιχίζουν μόλις 250 δολάρια η καθεμία, όταν το κόστος των σημερινών ταυτοτήτων ανέρχεται στα 4.500 δολάρια, χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες δορυφορικής κάλυψης.

«Έπρεπε να βρούμε άλλους τρόπους εντοπισμού και αποτροπής των λαθροκυνηγών», δήλωσε στο NBC News ο Κρόφορντ Αλαν, επικεφαλής του βορειοαμερικανικού παραρτήματος της οργάνωσης TRAFFIC και συνεργάτης του WWF. «Κάτι τέτοιο είναι πολύ βασικό σε τοποθεσίες, όπου υπάρχουν πολύ πολύτιμα είδη, τα οποία πρέπει να προστατευθούν».

Παρά τις προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος, οι λαθροθήρες δραστηριοποιούνται σε όλο και περισσότερες περιοχές, σε μεγαλύτερη κλίμακα και με πιο σύγχρονα μέσα. Ενδεικτικά, κάποτε θανατώνονταν περίπου 15 – 20 ρινόκεροι σε ολόκληρη την Αφρική, όμως η υψηλή ζήτηση σε κέρατα, κυρίως από την Ασία, οδήγησε στη θανάτωση τουλάχιστον 600 ζώων, μόνο φέτος. Αντίστοιχη τάση παρατηρείται στους ελέφαντες και στις τίγρεις.

Η Google έτεινε χείρα βοηθείας στο πλαίσιο των Global Impact Awards, μιας πρωτοβουλίας ύψους 23 εκ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση προσπαθειών στους τομείς της διατήρησης απειλούμενων ειδών, της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.α. Ο Αλαν κάνει λόγο για μία τεράστια ευκαιρία για την αξιοποίηση τεχνολογιών που θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμες στις επιχειρήσεις οργανώσεων όπως το WWF.

Εκτός από τα αεροσκάφη και τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες, η οργάνωση σκοπεύει να αξιοποιήσει ένα νέο, πρωτοποριακό σύστημα ενσωμάτωσης όλων των δεδομένων που αντλεί από δορυφόρους, εναέρια μέσα, φύλακες, κυβερνητικές εκθέσεις, καθώς σε αυτό το στάδιο υστερεί στη διαχείριση τέτοιων πληροφοριών. Ελπίζει ότι το σύστημα θα καταστήσει αποτελεσματικότερη τη συνεργασία της με τις υπόλοιπες ΜΚΟ και με τις αρμόδιες αρχές απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα.