Σκανδιναβοί εφευρέτες υποστηρίζουν ότι βρίσκονται κοντά στην ανάπτυξη μιας συσκευής που θα βοηθά τους ιδιοκτήτες σκύλων να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τις επιθυμίες των τετράποδων φίλων τους, μεταφράζοντας τις σκέψεις τους στην αγγλική γλώσσα.
Το πρωτότυπο της συσκευής, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά ακόμη και τον Απρίλιο, ονομάζεται No More Woof ή «Όχι Άλλο Γάβγισμα». Υπόσχεται να αναλύει τη διαδικασία σκέψης των ζώων και να την μετατρέπει σε γλώσσα κατανοητή από τον άνθρωπο. Για παράδειγμα, θα μπορεί να ερμηνεύει τα μοτίβα που σημαίνουν «ποιος είσαι;», «είμαι κουρασμένος» ή «είμαι πολύ χαρούμενος», πρώτα στα αγγλικά και έπειτα στα κινεζικά, τα γαλλικά και τα ισπανικά.
Οι σουηδοί και φινλανδοί εμπνευστές της συσκευής, από τη Σκανδιναβική Εταιρεία Εφευρέσεων και Ανακαλύψεων, κατέφυγαν στην ιστοσελίδα χρηματοδότησης Indiegogo στην προσπάθειά τους να συγκεντρώσουν 10.000 δολάρια, που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τη συσκευή και να την εμπορευματοποιήσουν. Η εκστρατεία λήγει στα μέσα Φεβρουαρίου, όμως έχει ήδη περάσει το στόχο συγκεντρώνοντας πάνω από 16.000 δολάρια.
«Το μικρό gadget χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στους μικροϋπολογιστές και την ηλεκτροεγκεφαλογραφία προκειμένου να αναλύει τα μοτίβα σκέψεων των ζώων και να τα μεταφράζει σε ανθρώπινη γλώσσα μέσω ενός ηχείου», αναφέρουν οι εφευρέτες στην ιστοσελίδα. «Παραδεχόμαστε ότι είμαστε αισιόδοξοι ονειροπόλοι, όμως βασικός μας στόχος είναι να αφυπνίσουμε για αυτόν τον επιστημονικό τομέα και να δείξουμε στους άλλους ότι προσφέρει μεγάλες δυνατότητες.»
Παρότι οι νεαροί δημιουργοί της συσκευής αναγνωρίζουν ότι κάθε άλλο παρά τέλεια είναι σε αυτό το στάδιο – με τη βασική έκδοση του ενός αισθητήρα να αναγνωρίζει, με αμφίβολη ακρίβεια, τρία μοτίβα σκέψεων (κούραση, πείνα, περιέργεια) – επιστήμονες καλωσόρισαν την πρόθεσή τους να συμβάλουν στη… σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ ανθρώπου και σκύλου. «Οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν ότι πρέπει να μάθουν τη γλώσσα του ζώου τους είναι πραγματικά καλό», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC η ειδικός σε θέματα συμπεριφοράς σκύλων Νίκι Μπράουν.