Skip to main content

Ιαπωνικό πλοίο, το νέο όπλο του «Ποιμένα της Θάλασσας» κατά των… Ιαπώνων

Ποιμένας των Θαλασσών – Ιαπωνία, σημειώσατε 1. Η οργάνωση που είναι γνωστή για τις επιθετικές μεθόδους της εναντίον των φαλαινοθήρων, πέτυχε μία ακόμη νίκη εναντίον τους: κατάφερε να «ξεγελάσει» την Ιαπωνία αγοράζοντας μέσω αμερικανικής εταιρίας ιαπωνικό σκάφος, το οποίο θα χρησιμοποιήσει σύντομα εναντίον… Ιαπώνων.

Το αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων σκάφος, το οποίο ανήκε στη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, αγοράστηκε από τις ανυποψίαστες ιαπωνικές αρχές μέσω μιας εταιρίας με εικονική έδρα το Τουβαλού, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Μάλιστα παραδόθηκε στην Αυστραλία από το ιαπωνικό του πλήρωμα, το οποίο προφανώς δεν γνώριζε ποιος ήταν ο αγοραστής.

Το Seifu Maru – μήκους 56 μέτρων- μετονομάστηκε σε Νέα Ατλαντίδα. Οι ιαπωνικές αρχές πίστευαν ότι θα μετατρεπόταν σε σκάφος αναψυχής. Όπως αποκαλύφθηκε χθες, έχει πλέον σημαία Αυστραλίας και μετονομάστηκε για δεύτερη φορά προς τιμήν του παραγωγού της δημοφιλούς σειράς The Simpsons, Σαμ Σάιμον, ο οποίος δώρισε στον Ποιμένα των Θαλασσών (Sea Shepherd) τα χρήματα για την αγορά του πλοίου.

Συμπεριλαμβανομένου του νέου του αποκτήματος, ο στόλος του Ποιμένα αριθμεί πλέον τέσσερα πλοία, ενώ η Ιαπωνία διαθέτει πέντε φαλαινοθηρικά. «Έχουμε τέσσερα πλοία, ένα ελικόπτερο, μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη και περισσότερους από 120 εθελοντές από ολόκληρο τον κόσμο, έτοιμους να υπερασπιστούν τις μεγαλοπρεπείς φάλαινες από τις παράνομες δραστηριότητες του ιαπωνικού στόλου φαλαινοθηρικών», δήλωσε ο ιδρυτής της οργάνωσης Πολ Ουότσον.

Παρότι καταζητείται στη Γερμανία, καθώς φέρεται να έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του πληρώματος φαλαινοθηρικού, το 2002, ο Ουότσον σκοπεύει να συμμετάσχει στη φετινή αποστολή του Ποιμένα, «Επιχείρηση Μηδενική Ανοχή». Η οργάνωση συγκρούεται τα τελευταία εννέα χρόνια με τον ιαπωνικό στόλο, έχοντας μάλιστα χάσει ένα από τα σκάφη της στο Νότιο Ωκεανό.

Η Ιαπωνία αποφεύγει το διεθνές μορατόριουμ φαλαινοθηρίας, που επιβλήθηκε το 1986, υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις της έχουν ερευνητικό χαρακτήρα. Η Αυστραλία έχει προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προκειμένου να βάλει τέλος στη φαλαινοθηρία στο Νότιο Ωκεανό και η απόφαση ενδέχεται να εκδοθεί μέσα στο 2013.