Skip to main content

Σχεδόν 10 εκατ. άνθρωποι εργάζονται στον τομέα των ΑΠΕ παγκοσμίως

Περισσότερα από 9,8 εκατομμύρια άτομα απασχολήθηκαν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2016, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (IRENA).

«Η μείωση των δαπανών και οι ευνοϊκές πολιτικές έχουν οδηγήσει σε άνοδο των επενδύσεων και της απασχόλησης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως, σε σχέση με την πρώτη ετήσια αξιολόγηση του IRENA το 2012, όταν εργάζονταν επτά εκατομμύρια άνθρωποι στον τομέα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της IRENA, Αντνάν Ζ. Αμίν.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, για παράδειγμα, ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον τομέα της ηλιακής και αιολικής ενέργειας έχει υπερδιπλασιαστεί.

«Αναμένουμε ότι ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να φτάσει τα 24 εκατομμύρια μέχρι το 2030, αντισταθμίζοντας με το παραπάνω τις απώλειες θέσεων εργασίας στον τομέα των ορυκτών καυσίμων και αποτελώντας ένα σημαντικό οικονομικό παράγοντα σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο Αμίν.

Η ετήσια επισκόπηση δείχνει ότι η παγκόσμια απασχόληση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξαιρουμένης της υδροηλεκτρικής ενέργειας, ανήλθε σε 8,3 εκατομμύρια το 2016. Αν προστεθούν και οι άμεσα απασχολούμενοι στην υδροηλεκτρική ενέργεια, τότε ο συνολικός αριθμός θέσεων εργασίας ανανεώσιμης ενέργειας φτάνει τα 9,8 εκατομμύρια.

Η Κίνα, η Βραζιλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Γερμανία διαθέτουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ενδεικτικά, στην Κίνα, 3,64 εκατομμύρια άνθρωποι εργάστηκαν στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας το 2016, σημειώνοντας αύξηση 3,4% από το 2015.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα φωτοβολταϊκά ήταν ο μεγαλύτερος εργοδότης το 2016, με 3,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, σημειώνοντας αύξηση 12% από το 2015, κυρίως στην Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Στις ΗΠΑ, οι θέσεις εργασίας στην ηλιακή βιομηχανία αυξήθηκαν 17 φορές ταχύτερα από ό,τι η συνολική οικονομία, σημειώνοντας αύξηση κατά 24,5% από το προηγούμενο έτος.

Οι πολυάριθμες νέες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας συνέβαλαν στην αύξηση κατά 7% της παγκόσμιας απασχόλησης στην αιολική ενέργεια, ανεβάζοντας την στις 1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Η Βραζιλία, η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ινδία ήταν επίσης οι βασικές αγορές εργασίας στη βιοενέργεια, με τα βιοκαύσιμα να είναι υπεύθυνα για 1,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, η βιομάζα για 700.000 και το βιοαέριο για 300.000 θέσεις εργασίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 62% των θέσεων εργασίας βρίσκεται στην Ασία. Οι εργασίες εγκατάστασης και κατασκευής συνεχίζουν να μετατοπίζονται στην περιοχή, ιδίως στη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη, η οποία έχει γίνει παγκόσμιο κέντρο για την παραγωγή φωτοβολταϊκών, αναφέρει η έρευνα.