Ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος μέδουσας ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη Λιμνοθάλασσα της Βενετίας. Η άφιξή της – κανείς δεν γνωρίζει από πού – έγινε τόσο μαζικά όσο και η… έξοδός της, τον περασμένο Μάρτιο, όμως επιστήμονες δεν αποκλείουν τα κοπάδια να επιστρέψουν και πάλι, με τον ίδιο τρόπο, όπως συμβαίνει άλλωστε και με άλλα είδη.
Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η Pelagia benovici, όπως την ονόμασαν οι ερευνητές που την μελέτησαν, αρχικά έκανε την εμφάνισή της στη Λιμνοθάλασσα της Βενετίας κι έπειτα στην Τεργέστη. Έχει αρκετές ομοιότητες με την Pelagia noctiluca, μια βιολετί μέδουσα που απαντάται στη Μεσόγειο και στις ιταλικές ακτές, όμως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για το ίδιο είδος. Η P. benovici έχει, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστική κιτρινωπή «ομπρέλα» και μακριά, διαφανή πλοκάμια.
«Εδώ και χρόνια πραγματοποιούμε την εκστρατεία “Βρείτε τη Μέδουσα”, στο πλαίσιο της οποίας αρκετοί πολίτες μας στέλνουν φωτογραφίες, έπειτα οι συνάδελφοι που εργάζονται στην εκάστοτε περιοχή αιχμαλωτίζουν τις μέδουσες και μας στέλνουν δείγματα», αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα La Stampa ο Φερντινάντο Μποέρο, καθηγητής ζωολογίας στο πανεπιστήμιο του Σαλέντο. «Οι μορφολογικές και γενετικές αναλύσεις επιβεβαίωσαν πως πρόκειται για μια μέδουσα που κανείς δεν έχει ξαναδεί.»
Η προέλευσή της καλύπτεται από μυστήριο. Θα μπορούσε ίσως να έφθασε στη Μεσόγειο μέσω του Γιβραλτάρ ή του Σουέζ, είναι κάποιες από τις εικασίες των επιστημόνων. Αυτό που τους προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι πώς κανείς δεν τις παρατήρησε νωρίτερα, σε κάποια άλλη περιοχή, προτού καταλήξουν στη λιμνοθάλασσα. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι πρόκειται για είδος-εισβολέα που μεταφέρθηκε παράνομα ή εν αγνοία των υπαιτίων, ενδεχομένως μέσα σε κάποιο δεξαμενόπλοιο.
Το βέβαιο είναι ότι η εμφάνισή τους έγινε αισθητή στη Βόρεια Αδριατική. «Ήταν χιλιάδες. Πιάνονταν στα δίχτυα των ψαράδων. Δεν μπορούσαν να ψαρέψουν εύκολα γιατί οι μέδουσες ήταν πάρα πολλές», αφηγείται ο Μποέρο. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει μελετηθεί όσο λίγες στον κόσμο, κάτι που κατά τον ίδιο υπενθυμίζει ότι «δεν έχουμε ερευνήσει επαρκώς τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, η οποία εξακολουθεί να επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις».