Μέσα σε ένα εμπορευματοκιβώτιο με φασόλια, οι τελωνειακές αρχές της Καμπότζης εντόπισαν και κατέσχεσαν το μεγαλύτερο φορτίο ελεφαντόδοντου που έχει βρεθεί ποτέ στη χώρα, βάρους άνω των τριών τόνων.
Την ανακοίνωση έκανε αξιωματούχος της υπηρεσίας τελωνείων στο λιμάνι του Σιχάνουκβιλ, στα νοτιοδυτικά της χώρας, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει την προέλευση ή τον προορισμό του πολύτιμου φορτίου. «Διερευνούμε την υπόθεση», αρκέστηκε να δηλώσει στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Δεν είναι πάντως το πρώτο περιστατικό που ενισχύει τους φόβους περιβαλλοντικών οργανώσεων ότι η Καμπότζη τείνει να μετατραπεί σε σημαντικό κόμβο διακίνησης ελεφαντόδοντου, καθώς πριν από μόλις τέσσερις μήνες, η αστυνομία είχε συλλάβει δύο άνδρες από το Βιετνάμ την ώρα που προσπαθούσαν να εισάγουν παράνομα χαυλιόδοντες βάρους σχεδόν 80 κιλών από την Αφρική, προκειμένου να τροφοδοτήσουν πιθανότατα τις αγορές του Βιετνάμ ή της Κίνας.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, αξιωματούχοι της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας που κινδυνεύουν με εξαφάνιση (CITES) έδωσαν στη δημοσιότητα έκθεση, σύμφωνα με την οποία μόνο το 2012, λαθροκυνηγοί θανάτωσαν 22.000 ελέφαντες σε 27 αφρικανικές χώρες. Προειδοποίησαν ότι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, η ήπειρος κινδυνεύει να χάσει το ένα πέμπτο του πληθυσμού της, κάτι που σημαίνει ότι το ζώο κινδυνεύει με αφανισμό σε ορισμένες περιοχές.
Η ραγδαία αύξηση των ρυθμών θανάτωσης αποδίδεται στην εκτίναξη της ζήτησης για ελεφαντόδοντο, κυρίως στην Κίνα, όπου τέτοια προϊόντα θεωρούνται σύμβολο οικονομικής ισχύος, παρά τη διεθνή απαγόρευση που έχει τεθεί σε ισχύ από το 1989. Αποτέλεσμα: ένα κιλό να πωλείται στη μαύρη αγορά προς πάνω από 1.500 ευρώ.
Τους τελευταίους μήνες, θέλοντας να στείλουν ένα μήνυμα στα δίκτυα λαθρεμπορίας, Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα έχουν καταστρέψει δημοσίως από 6 τόνους ελεφαντόδοντου, ενώ η Τανζανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σκοπεύει να συνθλίψει τα τεράστια αποθέματα – βάρους περίπου 90 τόνων – που διαθέτει και η αξία των οποίων έχει υπολογιστεί σε 50 εκατομμύρια δολάρια.