Skip to main content

Στο ένα τρίτο των προστατευόμενων περιοχών του κόσμου λαμβάνουν χώρα ανθρώπινες δραστηριότητες

Σχεδόν έξι εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα προστατευόμενων περιοχών σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν πίεση από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως οδοποιία, αστικοποίηση ή κτηνοτροφία, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.

«Ανακαλύψαμε μεγάλη οδική υποδομή όπως αυτοκινητόδρομους, βιομηχανική γεωργία και ακόμη και ολόκληρες πόλεις εντός των ορίων των τόπων που υποτίθεται ότι προορίζονται για τη διατήρηση της φύσης», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Κένταλ Τζόουνς.

«Εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης έχουν ήδη αυτό το επίπεδο ανθρώπινης επιρροής που είναι επιβλαβές για τα είδη που προσπαθούν να προστατεύσουν», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, Τζέιμς Γουάτσον, στο BBC. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, του Πανεπιστημίου της Βόρειας Βρετανικής Κολούμπια και της Εταιρείας Διατήρησης της Άγριας Ζωής (WCS) συνεργάστηκαν για τη μελέτη, που περιγράφεται ως έλεγχος της κατάστασης, και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Science .

Σύμφωνα με τον Γουάτσον, οι κυβερνήσεις συχνά ισχυρίζονται ότι οι περιοχές προστατεύονται, αν και στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ακόμη και αν έχουν προστατευθεί περισσότερες εκτάσεις τις τελευταίες δεκαετίες, η έλλειψη πραγματικής προστασίας είναι ένας σημαντικός λόγος για τη συνεχιζόμενη καταστροφική παρακμή της βιοποικιλότητας.

Η μελέτη τονίζει όμως ότι οι προστατευόμενες περιοχές που έχουν αυστηρούς στόχους διατήρησης της βιοποικιλότητας, τείνουν να αντιμετωπίζουν λιγότερη ανθρώπινη πίεση, όπως διάφορα καταφύγια άγριας ζωής στην Καμπότζη, το Εκουαδόρ και τη Βολιβία.