Skip to main content

Η Ανταρκτική «πρασινίζει» από την κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή δεν θερμαίνει απλά την Ανταρκτική αλλά θα την καταστήσει επίσης δραματικά πιο πράσινη, προκαλώντας απότομη αύξηση της ανάπτυξης των φυτών τα τελευταία 50 χρόνια.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ μελέτησαν δείγματα βρύων από την ανατολική πλευρά της Ανταρκτικής και ανέλυσαν το πώς οι αυξήσεις της θερμοκρασίας τα τελευταία 150 χρόνια έχουν επηρεάσει την ανάπτυξη των φυτών.

Τα αποτελέσματα δείχνουν μια άνευ προηγουμένου αύξηση της ανάπτυξης σε μία έκταση 600 χιλιομέτρων κατά μήκος της ακτογραμμής, ιδιαίτερα από τη δεκαετία του 1950.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, παλαιοκλιματολόγο Μάθιου Έμσμπερι, τα καταγεγραμμένα κλιματικά δεδομένα για την Ανταρκτική ξεκίνησαν πριν από περίπου 50 χρόνια, ενώ οι πυρήνες των βρύων παρέχουν ιστορικό αρκετών χιλιάδων ετών.

«Δεν μπορούμε να μετρήσουμε την θερμοκρασία απευθείας από τα δείγματα, αλλά μπορούμε να μετρήσουμε άλλα πράγματα που ανταποκρίνονται στη θερμοκρασία», δήλωσε..

Αυτά περιλαμβάνουν τον κάθετο ρυθμό ανάπτυξης των βρύων, πόση μάζα συσσωρεύεται και το μέγεθος της μικροβιακής δραστηριότητας, στοιχεία που δείχνουν πώς τα βρύα ανταποκρίνονται στις μεταβολές της θερμοκρασίας και της διαθεσιμότητας νερού.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα βρύα αναπτύσσονται περισσότερο και δείχνουν περισσότερη μικροβιακή δραστηριότητα καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται, πράγμα που σημαίνει ότι εάν οι θερμοκρασίες στην περιοχή συνεχίσουν να ανεβαίνουν, η Ανταρκτική είναι πιθανό να γίνει πολύ πιο πράσινη, όπως και η Αρκτική.

Ενδεικτικά, οι ετήσιες θερμοκρασίες στην περιοχή αυξήθηκαν κατά 0,56 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία από τη δεκαετία του 1950. Εάν οι θερμοκρασίες βρίσκονται σταθερά κάτω από το μηδέν, δεν έχει σημασία αν αυξηθούν ελάχιστα, επειδή όλο το νερό είναι ακόμη σε μορφή πάγου. Ωστόσο, αφού ξεπεραστεί το μηδέν, όσο επιμηκύνεται το διάστημα που υπάρχει περισσότερο νερό διαθέσιμο, τόσο αυξάνεται η ευνοϊκή εποχή για ανάπτυξη.

Εξάλλου, η υπερθέρμανση μπορεί ενδεχομένως να απελευθερώσει αέρια θερμοκηπίου από αρχαία θαμμένα βρύα, τα οποία μέχρι σήμερα παραμένουν παγωμένα, αναφέρει η έρευνα.