Skip to main content

Ινδία: Κατασκευή δέκα νέων πυρηνικών αντιδραστήρων

Η κυβέρνηση της Ινδίας ενέκρινε σχέδια για την κατασκευή δέκα νέων πυρηνικών αντιδραστήρων ινδικού σχεδιασμού, προκειμένου να υπερδιπλασιάσει την τρέχουσα πυρηνική δυναμικότητα της χώρας.

Το φιλόδοξο σχέδιο προβλέπει την αύξηση της πυρηνικής παραγωγής κατά 900% ως το 2032. Σήμερα, 300 εκατομμύρια Ινδοί πολίτες δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Η τρέχουσα πυρηνική ικανότητα της Ινδίας είναι 6780 μεγαβάτ από 22 μονάδες που ανήκουν στο δημόσιο. Υπάρχουν ήδη σχέδια για να προστεθούν άλλα 6700 μεγαβάτ ως το 2021-22, και οι δέκα νέοι αντιδραστήρες αναμένεται να προσθέσουν άλλα 7000 μεγαβάτ.

Οι αντιδραστήρες θα είναι ινδικού σχεδιασμού, μετά από δυσκολίες στη διαπραγμάτευση με ξένους προμηθευτές. Αρχικά η ινδική κυβέρνηση βρισκόταν σε συζητήσεις με την αμερικάνικη Westinghouse, που ανήκει σ την Toshiba, για την κατασκευή έξι αντιδραστήρων. Ωστόσο, η εταιρεία ταλανίζεται από οικονομικά προβλήματα και κήρυξε πτώχευση στις ΗΠΑ τον Απρίλιο μετά την αποκάλυψη χρεών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ένα προκαταρκτικό σύμφωνο είχε υπογραφεί επίσης με την γαλλική EDF για την κατασκευή άλλων έξι αντιδραστήρων, αλλά η κατασκευή του συγκεκριμένου τύπου αντιδραστήρων αντιμετωπίζει προβλήματα καθυστερήσεων και κόστους εγκατάστασης στη Φινλανδία, τη Γαλλία και την Κίνα.

Η εγχώρια κατασκευή δεν σηματοδοτεί απαραίτητα ένα βήμα μακριά από τους ξένους προμηθευτές, αλλά πλέον τα ξένα έργα θα πρέπει να είναι αποδεδειγμένα ασφαλή, τόσο οικονομικά όσο και τεχνολογικά, σύμφωνα με τον Σεχάρ Μπάσου, Γενικό Γραμματέα Ατομικής Ενέργειας της Ινδίας.

«Δεν πρόκειται να αγοράσουμε ένα αντιδραστήρα, εκτός εάν ήδη λειτουργεί στην χώρα της κατασκευάστριας εταιρείας», δήλωσε.

Κάθε αντιδραστήρας θα έχει κόστος 15 εκατομμύρια ινδικές ρουπίες ή 210.000 ευρώ ανά μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος. Η κατασκευή του πρώτου αντιδραστήρα αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός επτά ετών. Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 33.400 θέσεις εργασίας, με την ελπίδα να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την καθιέρωση της Ινδίας ως κατασκευάστρια στην πυρηνική βιομηχανία.