Skip to main content

Άκυρο

Η κυβέρνηση της Ελβετίας αποφάσισε ότι οι αστακοί θα πρέπει να αναισθητοποιούνται προτού μαγειρευτούν, μετά από έρευνες που δείχνουν ότι τα δημοφιλή αρθρόποδα μπορούν να αισθανθούν πόνο.

Η κοινή μαγειρική πρακτική των αστακών είναι να βυθίζονται ζωντανοί σε καυτό νερό, αλλά οι Ελβετοί μάγειρες θα πρέπει τώρα να τους αναισθητοποιούν για να μη βιώνουν πόνο προτού τους μαγειρέψουν, σύμφωνα με τη νέα κυβερνητική εντολή.

Έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ και άλλα ιδρύματα έχουν δείξει ότι οι αστακοί και τα καβούρια μπορούν να αισθανθούν πόνο και έκτοτε, οι ερευνητές ζητούν από τη βιομηχανία τροφίμων να επανεξετάσει τη μεταχείριση των ζωντανών καρκινοειδών όπως οι γαρίδες, οι καραβίδες και οι αστακοί.

Ο νέος κανονισμός αποτελεί μέρος μιας αναθεώρησης των νόμων για την προστασία των ζώων της Ελβετίας που τίθεται σε ισχύ την 1η Μαρτίου. Σύμφωνα με τον ελβετικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό RTS, οι αποδεκτές μέθοδοι αναισθητοποίησης είναι η ηλεκτροπληξία ή η μηχανική καταστροφή του εγκεφάλου του πλάσματος.

Η ελβετική κυβέρνηση απαγορεύει επίσης την πρακτική της μεταφοράς ζωντανών καρκινοειδών, όπως οι αστακοί, σε παγωμένο νερό ή σε πάγο, αναφέροντας ότι τα ζώα πρέπει να «διατηρούνται πάντα στο φυσικό τους περιβάλλον».

Μερικοί υποστηρίζουν ότι τα μαλακόστρακα, όπως οι αστακοί, δεν μπορούν να αισθανθούν πόνο, και διαθέτουν μόνο μία «αντανακλαστική απάντηση για την απομάκρυνση από ένα επιβλαβές ερέθισμα», αλλά η πλειοψηφία των ερευνητών συμπεριφοράς των ζώων διαφωνεί, αντιπαραβάλλοντας ισχυρές ενδείξεις ότι τα καρκινοειδή αισθάνονται πόνο.