Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν το Σάββατο στο Λονδίνο με αφορμή την έναρξη της μαζικής επιχείρησης θανάτωσης ασβών σε περιοχές της Βρετανίας. Διαδηλωτές με στολές και μάσκες ασβών πραγματοποίησαν πορεία, καθοδηγούμενοι από τον κιθαρίστα των θρυλικών Queen Μπράιαν Μέι και αξιώνοντας τη ματαίωση του σχεδίου που αποσκοπεί στη διάσωση κοπαδιών με βοοειδή από φυματίωση, η οποία μεταδίδεται από τους ασβούς.
Η εφαρμογή του σχεδίου αναμένεται να διαρκέσει χρόνια, όμως στην πρώτη – πιλοτική – φάση του 5.000 ασβοί επρόκειτο να εξολοθρευτούν στη νοτιοδυτική Βρετανία. Εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την πλευρά φιλοζωικών οργανώσεων, η κυβέρνηση εκφράζει φόβους ότι μόνο το κόστος της αστυνόμευσης των περιοχών αυτών θα ξεπεράσει τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ.
Οι βρετανικές αρχές διαβεβαίωναν ότι οι ασβοί θα θανατωθούν με γρήγορο και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο τρόπο από σκοπευτές, τους οποίους θα επιτηρούν ανεξάρτητοι ειδικοί, ενώ επρόκειτο να πραγματοποιηθούν και νεκροψίες για να διαπιστωθεί πόσο γρήγορα θανατώθηκαν τα ζώα.
Επιπλέον, στόχος του πιλοτικού προγράμματος είναι να εξιολογηθεί εάν ο προγραμματισμένος αριθμός θανατώσεων επαρκεί για να περιορίσει τη μετάδοση της φυματίωσης στα κοπάδια, καθώς τα αποτελέσματα μελέτης έδειχναν ότι η θανάτωση του 70% των ασβών σε κάποιες περιοχές θα περιόριζε την ασθένεια κατά μόλις 16%. Σημειώνεται ότι μόνο πέρυσι, 28.000 ζώα σφαγιάστηκαν λόγω φυματίωσης.
«Κανείς δεν θέλει να σκοτώσει ασβούς, αλλά τα επιστημονικά στοιχεία και η εμπειρία σε άλλες χώρες μας δείχνουν ότι δεν θα δαμάσουμε τη φυματίωση των βοοειδών εάν δεν αντιμετωπίσουμε την ασθένεια και στα άγρια ζώα εκτός από τα ίδια τα βοοειδή», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Βρετανίας Ντέιβιντ Χιθ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγο πριν αρχίσει η θανάτωση των ασβών, το 34% των Βρετανών τάσσονται εναντίον αυτής της πρακτικής, ενώ ακόμη μικρότερο (29%) είναι το ποσοστό αυτών που την υποστηρίζουν.
«Χιλιάδες ασβοί θα θανατωθούν στο πλαίσιο ενός σχεδίου που δεν πρόκειται να κάνει ευκολότερη τη ζωή των κτηνοτρόφων», δήλωσε στο BBC ο Μπράιαν Μέι κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης. «Δεν πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει. Δεν πιστεύουμε ότι είναι ανώδυνο. Επιπλέον, υπάρχει μια καλύτερη επιλογή: ο εμβολιασμός.»
Την πεποίθηση ότι η θανάτωση των ασβών δεν έχει καμία επιστημονική βάση και δεν πρόκειται να αποφέρει οικονομικό όφελος εξέφραζαν και αρκετές οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων.