Τέλος στην υπεραλίευση με στόχο την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων έως τα τέλη της δεκαετίας αποφάσισε να βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
«Ευθυγραμμίζουμε τις αλιευτικές μας ευκαιρίες με τις επιστημονικές συστάσεις», δήλωσε η επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για την Αλιεία Μαρία Δαμανάκη κάνοντας λόγο για μία «ιστορική κίνηση για όσους εμπλέκονται στους τομείς της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών».
Η συμφωνία βάζει τέλος στο ετήσιο «παζάρεμα» των υπουργών στις Βρυξέλλες γύρω από τις ποσοστώσεις, στοχεύοντας παράλληλα να περιορίσει δραστικά τη λεγόμενη πρακτική της «απόρριψης» που έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο οι ευρωπαίοι αλιείς να πετούν πίσω στη θάλασσα σχεδόν 2 εκατομμύρια τόνους ψαριών προκειμένου να καλύψουν τις επιτρεπόμενες ποσότητες με ψάρια που πωλούνται ακριβότερα στην αγορά.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να περιορίσουν τους αλιευτικούς τους στόλους ανταποκρινόμενα στις ποσοστώσεις που τους αναλογούν, διαφορετικά θα χάνουν μέρος των επιδοτήσεών τους.
Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, η απόφαση της ΕΕ να ακολουθήσει τις συστάσεις των επιστημόνων σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές ποσοστώσεις θα μπορούσε να ενισχύσει τα ευρωπαϊκά αποθέματα κατά 15 εκατομμύρια τόνους έως το 2020.
Το WWF επέκρινε τη συμφωνία λέγοντας ότι δεν είναι αρκετά θαρραλέα ώστε να συμβάλει στην ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων, μια διαδικασία που η οργάνωση εκτιμά ότι θα διαρκέσει περισσότερα από 100 χρόνια.
Άλλες οργανώσεις, ωστόσο, χαιρέτισαν την απόφαση. «Εδώ και δεκαετίες η ευρωπαϊκή αλιεία αποτελεί ένα κεφάλαιο παρακμής, εξαιτίας της υπερεκμετάλλευσης των ιχθυαποθεμάτων και του εκτοπισμού των μικρών αλιέων από μια μειονότητα βαρόνων της αλιείας», δήλωσε στο BBC ο Σάιμον Κλάιντσντεϊλ της Greenpeace. «Παρά τα παραθυράκια και τα νωθρά της χρονοδιαγράμματα, η νέα πολιτική θα μπορούσε να μετατρέψει την καταστροφική και υπερμεγέθη αλιευτική βιομηχανία της Ευρώπης σε ένα βιώσιμο κλάδο με χαμηλές επιπτώσεις.»
Ορισμένοι θεωρούν την – ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ το χρόνο – Κοινή Αλιευτική Πολιτική υπεύθυνη για την υπεραλίευση, επισημαίνοντας ότι οι γενναιόδωρες επιδοτήσεις έχουν ως αποτέλεσμα την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των αλιευτικών στόλων. Αποτέλεσμα: περίπου το 75% των ευρωπαϊκών αποθεμάτων να υπεραλιεύονται, όταν ο μέσος όρος διεθνώς είναι 25%.
Η συμφωνία θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο 2014.